Tuesday, September 20, 2011

Hitam Putih Kehidupan.

Do mind asking about my 2011 raya experience. It was awesome but terrible in some way. I got diarrhea since day one until the 5th. Horrible, horrible.

Been in Shah Alam for two weeks now. Class has started, and still trying to follow up with everything like PTPTN, convocation, and documents required. And the campus is killing me. It's very high and I hate it. I feel like climbing a mountain everytime going to class. Not to mention, they don't have enough parking space for students like me to park our car. So, I have to park somewhere quite far from campus. Haish.

Spent money a lot, loitering a lot, and living in a so-so condition. I find this is quite blank. I do feel like complaining a lot, about thing around me, sometimes, I express it in my little secret maroon book, and really, if people found that book of mine, they will be shocked with my style of language and mindset thinking. And I cursed a lot.

Until last night, suddenly listening to this song. Every thought in my mind stops. 
It is very true about the telling in this song. Life's too short, I should make it better and make a wonderful world from it. 
I now remember an advice I used give to my friends,
Life is about having fun. Have some spirits, because no matter how dull and horrible thing is, if you have a great spirit, it would feel fun even when it isn't.

Sheila Majid-Hitam Putih Kehidupan

Friday, August 26, 2011

Raya Fever is Here!

Semua da balik! The whole family is here. Kuih da buat, makanan dan tempah, rumah dah cat, pelita da pasang, jadi driver bawak kakak2 shopping tudung berjam-jam; dah! Hrmm... ape lagi. Raya je la belum. Tak sabor la.

And yes, to all the people who know me, once you tegur about my body, size and diameter perut, please expect not to get any respond from me. I'm serious.

Yang penting, mood raya dah menjelma.

So, better cantik2kan ape lagi yang patut, kemas2 rumah lagi, and ape2 la yang patut.

TQ.

Saturday, August 20, 2011

My Weird Habit

Okay. I do have this weird habit yang tak dapat nak dibuang. Sejak baby lagi da mempunya habit nie, and I don't think it will stop.

Well, I like to menguntil/mengenyeh/mengumpal bantal. Got it? Like, I take the end of the bantal, kat bucu tue, then I will picit2 that area sepuas-puas hati, like gerammmmmmmmmmmmm tengok benda tue!!! Bila da main benda tu, gigi akan automatik akan dikacip sekuat-kuatnya, and I swear, kadang-kadang kacip gigi kuat sangat, sampai rasa sakit kat gigi.

This is the contoh hasil mengumpal bantal around 3 months.

Well, dari elok2 terus jadi rabak. Salahkan habit nie. Cuba kau bayang bantal yang aku da gentel dari kecik, lagi hauk rupa dia...
Huhuhu. Aku tak tahu aku nie spesis apa suka gumpal bantal, but gladly, after bertahun-tahun idop, aku tahu bukan aku sorang je ada habit pelik nie. Rupa2nya, ayah kepada member aku, yang dah beranak pinak pon ada habit yang sama, sampai dia da tua hari nie masih lagi main penyet2 bantal nie...

Nak tido kalau takder bantal gentel nie memang tak syok. Seronok giler!!! Kadang2 bila aku dok penyek kuat sangat sampai merah jari2 nie, tapi still go on!!!!!!!! Sebab sedapppppppp!!! Hehehehe... member aku cakap, kalau dia rakam 'aksi' aku penyek bantal pastu tunjuk kat aku, mesti aku gelak2. Macam bangang, sebab dia kata muka aku penuh emosi kalau da start main bantal nie... Hehehe.

Kalau nak tahu, zaman masa sekolah dulu, kalau gie sekolah, tiba2 terasa rindu kat bantal gentel kat rumah, maka TIE la jadi mangsa. U know, hujung tie tu kan tajam segi tiga cam bantal gak, tengok je rasa tak tahan dah. And, percayalah, kalau aku ada gambar, aku upload gambar tie tu kat sini, tapi, if u must know, lepas setahun pakai tie tue, 1/5 bantal tue dah hancur, sebab aku duk main gentel2.  

Kalau mengada, aku gie main tie member meja sebelah aku. Nasib baik dia sporting, buat bodoh je, memang dia tak kesah, sebab tue la dia pakai tie labuh, sebab nanti dia tahu aku nak main gentel, HAHAHAHAH!!!

Normal la kan. Semua ada habit masing2. And this happen to be mine. Masa tengok Ripley's Believe it Or Not zaman adik2 dulu, lagi banyak habit pelik2. Macam makan sabun la, makan rambut la, lompat2 berkali2 la, makan kaca la. Lagi sewel.

So, what's your weird habit?

Wednesday, August 10, 2011

We Was Here!

Hehehe. Masa kerja kat HolaWest, paling tak berkenan kalau ada order roti john, especially kalau tapau punye order.

Tahukah anda, menapau roti john yang panjang itu adalah agak sukar? Well, skrang da tau. 

Ini adalah rupa roti john, in case masih ada yang tinggal di bawah tempurung tanpa broadband atau streamyx.

Okay, got this from Google Images. The roti john at HolaWest , I think is so much better, Sorry didn't manage to snap pics, cause I am working so playing with my phone is not allowed!
Usually, bila ada jer order roti john, mesti aku meliar2 check salad, make sure cukup ntok buat filling. Kalau tak cukup, ---> run, run, get lettuce and chop,chop,chop! Hehehe... Same with chili sauce and 1000 island sauce.

Plating the john bread is easy like, spread that and this, and those, lipat and cut. Actually masa awal2 keje, nak potong john nie memang mencabar, sebab jari jemari besar aku ini dok tekan2 roti tu, and bleh tukar nama panggil "roti john lenyek"... Hehehe, tapi lama2 da biasa, cantik aku potong.. Hehe. Tapi, bab nak bungkus memang selalu fail. 

Itu la sebabnya, kalau dapat order roti john, aku slalu suruh co-worker aku, Sayme nama dia yang tolong buatkan... "Sayme la buat! Bye". Kesian kau Sayme. And selalunya game suruh2 nie bertukar-tukar tangan, bila Sayme give up nak balut, terpaksa la aku yang balutkan... Hehehe.. So, basicly pointless la kan?! Get it. Takper.

Menurut Encik Wikipedia, roti john ini ialah...

"Roti John, essentially an omelette sandwich, is a popular Malay breakfast and snack item in Malaysia and Singapore."

Dan menurut Encik Wikipedia lagi...

The minced meat, sardines, egg and chopped onions are fried on a frying pan and then placed into the cavity of a baguette halved lengthwise. The whole baguette is then briefly pan-fried on the frying pan and then served after being cut into several portions. A variant is to place the minced meat, onions and sauce inside the baguette, then baguette dipped into beaten egg, and the whole then panfried on the frying 
pan.

Dan nama Roti John itewwww...

'Roti' is the HindiUrdu and Malay word for bread, and more generally for any bread-based or bread-like food, including sandwiches and pancakes. The origin of the 'John' in the name is allegedly due to the Western origin of the Baguette and the tomato sauce used in the dish.


Sekarang dah masuk 6 hari berhenti keje kat HolaWest. Napekah mesti ada perasaan nak bungkus roti john tetiba nie?! Maybe I do miss my workplace more than I thought. Seronok keje, owner cool secool cool alam, environment dia sungguh chill, and bila ada je order banyak, lagi berhimpit-himpit dalam area dapur tu, lagi best perasaannya... Hikhikhik... Paling best bila 10 minit yang lepas macam "Dinchh! Banyaknyer order!" and then, tiba2 semua da siap buat... Customer pon siap makan bergedik-gedik lagi... :)


Haish... what can I do, peeps. Bukan nak berhenti, tapi dah memang kesuntukan masa ntuk pelbagai urusan kat rumah... Tak caya? Betol... Baru 6 hari kat rumah, macam2 dah berjaya dibereskan... Ada lagi on the way kena buat, cuma belom masanya lagi...


However, it's good to know that our legacy (ewah! legacy tue!) is now continued by Iman and Ramdhan. May both of them bekerja dengan bagus and also bergumbira macam Sayme and aku dulu... This post wasn't meant about roti john actually, this post is about remembering the place that I used to work... Get the essence? No? Takper. Buat2 paham je.


In case ada yang membaca blog nie, sebab ku tahu memang tak ramai, tapi tetap jugak menulis sebab berjanji dengan someone, hihihi, aku nak bagitau, if free and ada kat area2 Dungun, sila2 lah set GPS kereta anda tue ke HolaWest sekali, sekala. Kalau naik motor lagi best, lagi senang nak nampak HolaWest nie, area jalan pantai, before Ulek Resort tue je... 


This is how HolaWest looks like in the night:


Credit gambar ntuk my friend Dzulhafiz... I cilok dari Facebook! :)
So, singgah la sekali sekala. :) 
Sayme and I was here, and we loved it!

Sunday, July 31, 2011

Ramadhan Al-Mubarak!

Assalamualaikum...

I'm sure tadi mesti korang dah check radio, tengok berita, and mesej sedara-mara  sebab nak tahu esok dah puasa ke belom kan? Well, great news everyone! Kita semua akan berpuasa mulai esok bersamaan 1 Ogos 2011 atau 1 Ramadhan.

So, di kesempatan ini, saya nak ucapkan kepada semua yang membaca blog nie,

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK
DAN
SELAMAT BERPUASA!!!



Ikhlas tau dari saya!
p/s: jangan ponteng2 puasa itu!!!

End of Line II

Motif??????? Ingatkan blog ini tidak ada pembaca, tetiba dapat mesej kat phone suruh sambung cepat2 last post. Kat comment pon ada. Hrm... Terharu kejap di malam menjelang 1 Ramadhan al-Mubarak nie.

Huhuhu.

Anyway, sambung cerita dari previous POST. Begini kesinambungannya.

Seawal 9 pagi kitorang bangun tido and gerak gie Hospital Dungun, so kiranya, dapat la buat medical check up. Isi that and this punya borang, and then dia just kata wait until u are called. So, kami pun duduk je la, menunggu dengan penuh kesabaran dan penuh dedikasi demi nak menyiapkan medical check up ini.

Tik...tok...tik....tok..................... ini bukan lagu Ke$ha ye, tapi ini nak bagitau betapa lamanya kami menunggu ntuk nama kami dipanggil. Nak lagi best, our bladder da penuh. Tiga2 kami da nak terkencing tahap gaban, sebab before ke hospital, kitorang singgah 7E beli air supaya nanti ada stock bila nak ubat urine test. Hohoho.

Dalam lebih sejam kemudian, barulah nama kami dipanggil and disuruh ke bilik pemeriksaan no. 5 untuk ujian awal, like timbang berat, ukur tinggi, check mata, and tekanan darah... So, bergerak le kami ke sana, tetapi mengeluh lagi kerana terdapat lebih kurang 10 orang kat situ yang masih menunggu turn, and lebih teruk, tak ada kerusi... haishhhhhhhhhhh! sabor je lah! Dah la takder kerusi, orang ramai, pundi kencing dah nak meletops nie! Nak tak nak kena la tunggu, dan tak sampai sejam [alhamdulillah], nama aku dulu yes dipanggil and nama Currcova and SimplySiti lepas tue. So, buat cepat2 test mata, ukur tinggi and ukur berat, pastu terus berlari keluar ntuk buat urine test!

Urine test mesti lah pertama skali nak buat sebab pundi da nak meletop nie. Dua2 model jelitawan tu aku tinggalkan, dah tak peduli dah kerana nafsu nak kencing mengatasi segala-galanya. Huhuhu. Bekas kencing yang dia bagi bapak kecik, peduli apa aku, satu bekas penuh aku bagi sampel air kencing, amiklah buat kenangan... Hehehe, pastu dia main celup2 dengan alkaline paper or something line that, and then SIAP!!!

NEXTTT!!! Aku berlari ke X-Ray punya jabatan. Aku tengok ramai plak betina-betina di situ nak buat medical check up. Ingatkan da last kena panggil sebab aku letak last aku punya borang... Tapi nak dijadikan cerita, memandangkan aku sorang lelaki, maka aku dipanggil dulu. Huhuhuhu...Tak fair? Mana ada. Sebab, masa aku buat x-ray tue, budak2 perempuan tadi tu masih dalam bilik fitting, salin baju. So baik takyah buang masa nak tunggu diorang kan?! Hehehe. So, akulah 1st dapat wat x-ray.

Mesin tu sejukkks!!! Dia paksa bukak baju, redha sajelah aku, dah la tayar spare memboyot menuju ke depan nie jelas terlihat, tapi nak wat cam mana... Cuma diorang kata badan aku nie lebar, baka rangka besar, macam model (hah!!!!!!!) cuma gemoks je (---)... Hehehe. Buat x-ray nie tak la payah sangat, cuma kalau bergerak-gerak sket pon gambar x-ray jadi tak eloks. Tak terbayang aku cam mana Currcova and SimplySiti wat x-ray. Kat rumah pon baju tak pernah nak bukak, ni kan pula depan pekerja x-ray tue. Sorang berbulu kalah king kong, sorang tetek tenggelam ke dalam (hahaha)--- serius kelakar!!!

Abes X-ray terus aku ke jabatan pergigian! Sama macam kes kat x-ray, terus dapat masuk bilik pemeriksaan. Ape benda la doktor tu cakap pasal gigi aku. Aku duk dengar banyak cam "caries, caries, implant, missing, and blalalala". Pemeriksaan gigi paling senang. Baring dan nganga mulut aje,. Heheh.

Kembali ke kaunter depan, serahkan semua borang tadi, and tunggu pemeriksaan menyeluruh oleh doktor. Kejap je menuggu, akhirnya dapat la masuk... :) And akhirnya, pada jam 1pm, baru lah siap medical check up kitorang... Paling best, bila da siap medical check up tue, semua da lapar tahap gaban, sebab tak gie breakfast pagi tu.

Kitorang menuju ke Buyong Corner kat area rumah sewa kitorang and melantak nasik ayam, rojak ayam dan meehoon sup kat situ. Time makan, semua senyap; betapa fokusnya makan sebab lapar teramat sangat. Hahahaha.

Conclusinya, nak buat medical check up laen kali, haruslah ada planning. Make sure breakfast pegi, minum air sikit saje, and kalau bleh, tempah la awal2 nak gie wat medical check up tu. Tak la jadi cam kisah kitorang nie. Banyak hal. 

TQ and sorry takder pics. I always like that. Just use ur imagination once in a while, okay?!

End of Line...

Yuhuu... :)

Nice, sekarang dah tibe the end of July. Hrm. This month I've been through a lot, I did few interesting activities.

Let me list it for ya.

1) Outside catering for SMK Sura's Co-Curiculum Week!

Tak sangka, such a small stall can be a huge pain in the ass! Ye. Sekolah tu prepares 2 car park spots just for our stall; oh by our I meant HolaWest. Biasalah. U know, penjaja kat sekolah, ape je diorang nak jual, makanan biasa2 standard makan sebab nie je ada bukan makan sebab benda nie sedaap... Da lapar perut, makan ajo!

So, one of the cikgu of the sekolah, who is actually the one owns the two spots at the car park ajak my HolaWest owner to open stall kat situ, mewakili subjek Kemahiran Hidup, which I found quite nonsense sebab masa aku belajar K.H ari tu just blajar buat burger aje.

So, jarang ye kat mana2 sekolah ada stall WESTERN macam HolaWest punya stall. Giler bai. Banyak keje kena settle ntuk bukak stall nie. Kena hias area stall, kena angkut barang tue, barang nie, develop menu, menu planning and menu costing. Semua agak complicated sket.

Then, on the actual days (3 hari) jualan ok lah, standard macam kat kedai HolaWest jugak. Biasalah, budak2 mana nak mampu nak beli dua tiga kali. Kan? Aku masa budak2 kalau rasa sedap, nak beli lagi cuma takder duit dah, sebab mak bagi duit belanja sekolah menengah pon RM2.40 jer + makan ntuk kelas petang skali. :(

SungguuuuH! Penat ye menjaga kat stall tue, kau tahu la kalau budak2 tu nak makan, mulut potpet2 bising kalau muzik hardcore yang aku dengar kat gigs atau konsert kumpulan Scorpion!!! 

"Abang, abanggg! Nok mende nieeeee! Perent tos" 
... when it's really French Toast...

"Abang2!!!!!!!! Nie brape yaaaaaaaaa?" 
... when the menu and harga betol2 depan mata diorang...

"Abang2!!!! Orang dari takkdi dohh dok dapak airrr! Nok air bangg!!!"
... when we all are super busy!

dan yang penting...

"Hok nie HALAL ke dok nie?????" 

terus tengok muka Encik Azmi ---> ("....") ....

[sabor je lahhh]

Yang penting ya, tapak stall tu kotor-sekotor alam. Kalaulah ada aku snap pic ari tue, kaki nie tak nampak cam kaki dah. Nampak cam kayu arang, hitam je. Time angin kuat jangan kata, dengan berdebu2 giler, semua barang2 kat kedai tuee nak terbang...

Hui2... Balik je dari keje, pengsan kat rumah... Huhuhu. Kesian kitorang... it was a good experience, and I loikeeeeeee it!!! Maybe patut buat lagi outside catering, but just not at sekolah tue... :)


2) Medical Check Up

Owhhhhhh, adik2 jangan jeles abang dah nak sambung degreeeeeeeeeeeeeee!!! Hehehehehehe... So, semua orang rasanya da tahu proses2 nak menuju ke alam universiti/kerja nie. Some of the syarat requires medical check up to make sure we are all clean, healthy and ready to kick it!

But, tahukan anda? Buat medical check up sangatlah memenatkan. Saya mulakan cerita skrang...

Karektor : Aku, Miss Currcova and Miss SimplySiti... (hanya sesetengah orang je yang tahu watak sebenar; kan, Madam Aisyah???!) ehehehe.

Suatu pagi jam 10.30pg, aku, Curcova and SimplySiti bersiap2 nak gie medical check up nie. Bukan main, bawak segala borang2, i.c and benda2 yang diperlukan. Kami bertiga gie breakfast and then terus gie ke Hospital Dungun (ya, Hospital ini lagiiiiii!). Sampai je kat sana, Currcova and SimplySiti dilihat berjalan catwalk dengar penuh bergaya macam Victoria's Secret fashion show, sementara AKU TERKEPIL-KEPIL DALAM KERETA SEBAB DUA ORANG TU TAHU NAIK KERETA SAJA, TINGKAP TAK TUTUP, PINTU TAK KUNCI, KAU INGAT INI KERETA AUTO??????????!!!, maka saya check up kereta itu agar selamat terkunci segala, sebelum keluar berlari menyertai dua orang itewwww.

Sampai aje kat kaunter, terus cakap 'Medical Check Up pelesssss!" dengan penuh bergaya, and surat tawaran tu macam nak tayang depan muka nurse... Tapi nurse itu selamba and terus berkata........

"Sorry uollsssss! Dah penuh, sila pulang kembali ke Hospital Esok jam 8 pagi okay!!! Bukan awak saje DAPAT MASUK UNIVERSITI and nak buat MEDICAL CHECK UP"...

Terus speechless...

Maka kami pulang....

Esoknya kami kembali lagi ke hospital itew, seawal jam 9pagi (masih lewat, sebab kitorang ROCKSTAR!)...
dan kami berjaya memboloskan diri ntuk medical check up, tetapi malangnya....

-to be continued-

Saturday, July 16, 2011

Ketuk-Ketampi.

Sungguh saya memang tak mahu update blog ini terlalu kerap. Saya mengharapkan orang yang datang membaca blog ini paham bahawa, saya seorang yang baru dalam bidang blogging ini and saya masih tercari-cari ape yang orang mahu baca, dan apa yang saya mahu share dan ape yang boleh saya relate dengan pembaca dan diluah terus ke dalam blog ini. Erm. Tak paham ke? Haha. Takper. That doesn't matter.

Memandangkan agak lama tak update blog nie, saya menghukum diri saya buat ketuk ketampi sambil bogel macam polis buat kat banduan tue, zaaaaaaaaa; just kidding!

Okay. July lately. Agak cepat berlalu ye. So, let me share things happening around. At the end of June, I received the amazing news and offer ntuk sambung degree ke Shah Alam. I'm so excited! Alhamdulillah, ada rezeki sambung belajar... Tak sabar nak mulakan kelas and buat assignment.

Nie, offer letter yang saya check online.

As on 14th July 2011, I've officially have been working part time kat Hola West for 2 months, and everything is gooooooood. Tokey baik, nak makan tue memang takder masalah. Heaven kot. Cuma teringat je la ari tue, aku and Sayme layannn tido petang, sekali bangun dah pukul 4.56ptg, hah, maka jawabnya, speed-racing la bersiap time tue. Kedai bukak pukul 5ptg, maka mandi pun ala kadar, bersiap pun main sarung je pakaian yang ada, dan yang paling penting, tak sempat laaa nak merasa nasik ayam favourite kitorang kat Dungun nie; nasi ayam kedai Buyong nama dia,. [sob2]... Hahahha. To think about it, it is so funny!

Oh, ari tue kan bukan main lar aku nie bersemangat gie Mesra Mall tengok Transformer. My personal comment, cerita tu ok lar, cuma meleret-leret sket and I was like "Bila nak habis nie oiiii!", and finally menjelang je saat nak abes cerita tue, aku dah start rasa lain dah... Rasa nie aku familiar sangat, sebab, dua minggu before tengok Transformers 3 tue, aku pun rasa benda yang sama bila aku balik dari tengok X-Men kat M.M.

Rasa ape? Sakit kepala... Mata aku tetiba silau, bahagian kepala kat blakang nie rasa nyut2 berdenyut gitu. Tapi saketnya so far boleh tahan... So, aku mentain heppy segala, siap busy cari tempat nak makan agi. So, bila da sampai tempat makan, rasa makin kuat. Bila da on the way balik makan tue, memang da sakit sangat, so drive cepat2 sampai rumah sewa, basuh muka, rambut and then terus tido; dengan harapan bila da bangun, hilanglah sakit tue...

Ye, lepas tengok citer bedebah nie la. Kalau tak lama sangat jalan cerita dia, takder aku sakit kepala kannnn???!

Tapi apakah daya, dah 4 jam tido, akhirnya bangun pukul 1.25pagi  buta, sebab sakitnya tak tertahan, aku takleh tido dah!!! Seyes rasa nak gile, semua benda aku nak tumbuk. Sakit sangat area belakang kepala aku tue, dalam tue siap rasa panas agi. Aku masuk jamban, simbah air nak bagi sejuk and kurang sket. Tapi sakit teramat jugak.

Grab baju, wallet and kunci kereta, terus gie Hospital Dungun (wekkkks) area emergency tue. Mujur ada Sayme temankan. Tanpa ragu, doktor confirmkan aku ada migraine. Terus dia amik picagari, suntik kat bontot; ok boleh gelak sambil guling-guling atas tanah. Doktor kata ubat tu kuat + terlalu banyak volume liquid tu, so suntiklah di bontot agar tidak kekebasan lenganku ini... heheheh

Info ringkas pasal migraine pain. And ignore the Adam tue. Idk ape/siapa.

Amazing giler, lepas 7 minit kena suntik, terus hilang migraine aku. Siap bleh gelak2 sakan cam orang giler tak betol dah, Hahaha. Serius happy giler bila dah hilang, sebab sakit dia hanya tuhan yang tahu. So, sekarang aku pasti, yang aku takleh tengok wayang sebab first; sound terlalu kuat; and 2nd, lighting transition yang terlalu pantas; mengelirukan otak = migraine.

Takper la. Tak perlu lagi ke TGV or GSC. Boleh download ape citer nanti... Heheheh

For more information pasal migraine pain ini, sila2 la jenguk website INI. Sungguh informative maklumat yang dipaparkan.

Okay, I'm outta here. Nanti ada latest news or happenings, I shall update ok!


Tuesday, July 5, 2011

Kisah Norma dan Talib.

ATTENTION!!!:
Entry dibawah ini dicopy/digarap terus dari empunya laman web http://www.kasihaleeya.blogspot.com/ dengan tuan empunya laman web bernama Filla-Nie. So, remember, bukan tulisan saya ye.

Kisah yang harus/wajib anda baca. Saya ketika membaca post beliau menjadi sedih, dan sayu, kerana besarnya ujian Allah s.w.t terhadap insan-insan yang disebut dalam kisah benar ini.

Saya tidak tahu bagaimana hendak menceritakan semula kisah mereka, jadi saya ambil saja hasil tulisan Filla-Nie ini kerana saya rasa penceritaan beliau lebih jelas dan mudah ntuk anda fahami.


Hari nie ada special entry sikit...Aku sendiri tak tau nak start dari mana dan nak start macamana..

Kalau korang perasan sorang blogger nie.. nama dia Moon.. dia antara kawan yang terapat dengan aku.. dan kalau korang follow blog Moon.. korang mesti tau masalah yang dia dan keluarga tengah hadapi sekarang.. Sebenarnya Moon dah puas fikir panjang samada nak buat benda ni atau tak perlu... so sebagai kawan, aku rasa takde salah pon kalau Moon nak teruskan niat dia.. yang penting dia tau niat dia ikhlas...
-Norma-
Adik ipar Moon menderita menghidap cancer... memula aku dapat tau.. aku pon macam terkejut jugak.. sebab adik ipar moon nie baru jugak kahwin.. lepas tu mengandung.. dan Alhamdulilah selamat melahirkan bayi lelaki yang comel dan sihat.. kita panggil je dia Norma ye.. so, selepas Norma melahirkan anak pertama dia tetiba jatuh sakit.. aku ingat lagi masa tu Moon kata ingatkan penyakit misteri.. siapa tak sedih? orang lain selepas melahirkan anak, gembira menyambut kehadiran orang baru.. lagi-lagi anak pertama.. buat yang ada pengalaman manisnya memeluk anak pertama mesti faham bahagianya rasa tu..
-Norma bersama Rafiq-
tapi Norma tidak menerima nasib sebegitu.. selepas je bersalin Norma stay di rumah Moon.. nasib ada kakak ipar dan abang ipar yang penyayang, prihatin dan mengambil berat.. Moon lah yang menguruskan anak Norma yang bernama Rafiq.  bila pegi hospital, buat check up semua.. barulah tau yang Norma sebenarnya menghidap cancer.. sebak mengenangkan nasib Rafiq yang baru lahir tapi tak sempat merasa belaian seorang ibu.. tak sempat merasa susu ibu.. ok aku sebak. hmmmmm..

Suami Norma, Talib ke hulu ke hilir menguruskan isteri yang terlantar sakit.. aku tak boleh bayangkan bila Moon selalu datang melawat Norma sambil bawak Rafiq... Norma hanya mampu pandang tak mampu membelai bayi kecil itu.. tabahnya Talib suami Norma.. hanya Tuhan yang tau apa ada di hati Talib.. apa ada di hati Norma saat melihat Rafiq..
anak kecil yang tak mengerti penderitaan ibunya

-siapa sangka selepas setahun perkahwinan, dikurniakan cahaya mata dan bermula sebuah penderitaan-
-Talib sentiasa ada disisi isteri-

Dugaan bertimpa-timpa.. sampai Talib pon aku tengok dah susut sangat badan dia.. condition Norma plak tak menentu.. kadang lepas operation dia ok.. kadang dia tak ok.. hati mana lah yang sanggup tengok penderitaan ditanggung mereka..

-Talib bersama Rafiq-

-tangan Norma yang lebam-

-gambar terkini baby Rafiq-

Moon dan suaminya Sutan ni aku kenal dah lama.. diorang baik dan lembut.. aku tau Moon malu, Talib malu nak mintak tolong aku buatkan entry nie.. tapi berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul.. dalam serba salah tu aku rasa tak pelah Moon, kita usaha je..
kepada sesiapa di luar sana yang rasa ingin sama-sama mengurangkan beban Talib.. korang boleh buat sumbangan ikhlas.



cimb


01070068677528


Noormawati Mohd Rasif


aku rasa ramai yang nak membantu, cuma tak tau cara.. ini tiada paksaan langsung.. tak kira lah kalau kita mampu nak derma RM5 sekalipon, janji ikhlas..kalau ada sikit-sikit sumbangan ikhlas dari korang utk Norma, InsyaAllah duit tu akan keluarga dia gunakan untuk kos rawatan Norma yang menelan belanja ribuan ringgit.. baru-baru nie kos untuk injection je dah menelan belanja 10K dan injection tersebut masih belum diambil.. sumbangan tu juga akan digunakan utk bayaran ambulans.. kos untuk beli susu untuk Norma minum.. dan mungkin selepas ni keluarga Moon akan ikhtiar perubatan-perubatan lain yang dah tentu memerlukan belanja.

Moon malu nak buat benda ni actually.. nampak macam meminta-minta..tapi yang penting niat demi untuk membantu Talib dan anak dia Rafiq, maka Moon dan Sutan terpaksa tolak perasaan malu ke tepi..lagipon aku rasa tak salah kot.. bukan paksaan.. kot-kot korang ada rasa nak bersedekah boleh lah bantu-bantu ringankan beban orang yang dalam kesusahan..

 hanya Tuhan yang dapat membalas jasa murni atas sumbangan ikhlas korang.. Sama-sama kita doakan semoga keluarga Talib dilindungi Allah dan semoga Norma cepat sembuh supaya dia berpeluang melihat Rafiq membesar di depan mata dan dapat mencurah kasih sayang buat suaminya Talib... Amin....


-boleh check entry ni sebab dari first day dapat tau Norma dapat cancer sampai keadaan Norma sekarang-

Saturday, June 25, 2011

Exotic Food Much??!!

Okay, so kita di Malaysia takder banyak sangat exotic food. Maybe di Sabah and Sarawak ada banyak makanan exotic macam ulat putih gemoks2 yang duk dalam busut atau batang2 pokok. Itu je yang aku tahu.

So, sekarang nak tunjuk video tentang makanan exotic kat negara China. Orang Cina percaya bahawa makanan yang baik ntuk kesihatan ialah makanan yang fresh, and by fresh, I really2 meant it. Sila scroll ke bawah and tengok video dari YouTube nie.

Dalam video nie, korang akan lihat environment sebuah pertandingan memasak (speed cooking) di China. Menu dia, eheeemmm, ganazzz!!! Ular and ikan goreng fresh2. Siap bergerak-gerak lagi.

Choi! Aku tak suka the fact haiwan dibuat begitu. Tambah2 lagi ikan.

Maybe ramai yang kata cara memasak sebegini sangat kejam, dan harus diambil tindakan, tetapi ini sudah menjadi tradisi and budaya di negara China. Benda yang sudah biasa diorang buat, tengok dan makan hari2. 

Lain pula ceritanya di Korea. Sila tengok je video kat bawah nie. 

Poor octopus, but you do look yummy.

Aku tak pernah makan octopus, apatah lagi yang idop2. So, maybe sekarang bila aku tengok video nie aku rasa macam, OMG, there are a lot of shitload of cruel things to poor animals in the world, tapi... kalau diikutkan, lumrah manusia memang awal2 macam tue. Dulu pon aku tengok mak aku trimmed ikan yang idop2 nak buat masak asam pedas, kesian plak tengok ikan tue. Tapi bila da rasa, esok nak agi!! Wuhuuu...

p/s: as Muslim, my mum kata kalau rasa kesian kat binatang yang kita tengok disembelih / ditrimmed / disediakan especially yang idop2 itew, hukumnya haram makan. So, mum I kata, suck it up, jangan banyak bunyi. It's the circle of life. There's a reason why everything happens.

Tapi,
satu video kat bawah nie,
memang aku takleh terima tahap kekejaman dia.
Fuck all the people in this video.
Sadis.
Tengok sendiri.

I cursed you direct to hell!!!

XOXO, Amar Ridham.

Friday, June 10, 2011

Steve Wilkos Show: TalkShow Yang Buat Kau Berdarah Hidung!

Pernah tengok Steve Wilkos Show? Well peeps, Steve Wilkos is an ex-cop di Amerika and now currently dia ialah seorang t.v host kepada talk show dia sendiri. But, dia bukan host ntuk talk show cam Oprah Winfrey ya. If you expect to see slow talk or nanges2 sambil tenyeh tisu kat hidung sampai merah, oh sorrrrrry wrong channel. In his show, anda akan lihat betapa tetamu jemputan akan dimaki, diherdik dan jugak pernah skali nyaris dicampak kerusi oleh si botak Steve Wilkos ini ya.

Yeah, your my man Wilkos!

Anyway, Steve Wilkos is not a psycho ya nak angin dengan guess show dia, tetapi guess2 yang dijemput ke show beliau sememangnya asshole dan bebal teramat malah kadang2 harus ditampar berkali2 sehingga berdarah hidung. Choi!

Example? Okay. First clip di bawah. Seorang jantan bernama Oscar berusia 21 menafikan ex-gf dia telah memberanakkan anak dia, dan walaupun da 8 bulan lahir, dia tak pernah bertanggungjawab membantu ex-gf ntuk raise the baby. Sila tengok video nie sampai abes kerana, Oscar telah mengambil DNA test before show and the truth bring the other side of him. Seriously, tengok habis ya.

Ini part 4 of the show. Part yang merungkai semua main issue. Nak tengok whole episode, sila la godek YouTube sampai habis.

Okay, 2nd video ialah about a girl, baru berusia 15 tahun, and dia telah contact Steve Wilkos ntuk meminta bantuan ntuk bagitau mummy dia yang dia telah ter-pregnant and yang paling best, dia tak berapa pasti siapa baby daddy sebab dia main ngan dua orang jantan at the time of the pregnancy. Wow. Dasyat.


Poor the mum. Mesti rabak hati dia kalau tahu anak dia nie camwhore.

Ha... video yang last nie la yang dasyat sekali. Nak senangkan cerita, ianya tentang seorang ayah dan anak perempuan yang gemar melakukan hubungan seks. Sumbang mahram much?! Disgusting people.

Ini harus dibagi penyepak.

ONLY IN AMERICA, people! Kalau la ada kat Malaysia macam nie, sungguh tak terbayang aku.

p/s: videos courtesy of youtube and the people who uploaded it on youtube! :)

My Cuti

HolaWest cuti hari nie, hari Jumaat. Maka, nie la peluang aku kalau nak tido direct sampai maghrib, nak buat ape2 aktiviti petang yang aku tak dapat buat masa bekerja tue. Hrm.

The best thing about cuti is, sebab boleh lazy around, bergolek2 atas tilam; bergolek sekali atas sape2 yang ada atas tilam tue, pastu bukak laptop, sumbat broadband and layan facebook, handbook, footbook segala, and last skali bila da buat sumer tu, godek2 balik laptop, nak tengok file2 and folder2 yang berkurun da tak bukak, pastu baru la teringat, "eh, ada lagi file nie ekk... ingatkan da delete... huhuhu"...

Rupa desktop cam bersih, suci je kan, tapi bukak je Local Disk, fuh, bersepah. Lagi sepah dari rambut Kerol.


Tak caya? Tengok nie.

Cantekkk kan????? Nie before kemas nie. Hanjeng taik kucing folder2 nie.  Gambar nak bersepah, movie nak merata-rata. Lagu beribu, dengarnya tidak. Haish. Patutla makan 135GB space dalam local disk.

Okay, fokus kepada topik asal, cuti. Ehehe. Pada ketika saye menulis ini, folder segala telah siap diorganize balik, facebook da check, emel da check, semua da check, apa lagi tak check.

Sekarang da ada masalah. Hari nie cuti, dah tak tahu nak buat ape. Nak buat ape nie? Sapu sampah, lap meja, basuh pinggan mangkuk [tetiba feeling keje plak], SEMUA DAH! I'm so depressed. Kalau la ada wang yang banyok(s), bleh la pegi Mesra Mall kan, layan movie ke, shopping ke... Tapi, disebabkan aku orang miskin tahap pertama, tak dapat nak buat semua tue, sebab duit gaji nak simpan untuk masa depan anak2. Hahahahahah!!! Choi! 

Memandangkan aku ini juga seorang overweight, mungkinkah patut berjoging di luar sana? Tepi rumah da Taman Tasik Sura Hujung, jogging lane ngan exercise facilities pun da ada... Hrm... Joging?... HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA AMAR RIDHAM KO NAK JOGING SURUH BUANG SAMPAH DEPAN RUMAH PON MALAS NAK GERAK BAPAK BADAK KO GEMOK PEMALAS!!!!!!!!!

Astagfirullah'alazim... Bertenang...

Maafkan di atas kesewelan ku sebentar tadi...

Tuesday, June 7, 2011

Wow, It's Malaysian Overrated Music Video

Hi. I'm sure most of you have heard and watched Prema Yin's latest music video called Marilah or Addicted in English version.

What can I say is, the song sucks, and the video is so pathetic. Not that I have anything againts the sexiness displayed in the music video directed by Gambit (local actor), but the thing is, it has such poor quality. Seriously.



People are tired watching sexiness that displayed by the lack of fabric in the body, or sexual act especially like American music videos. As Malaysian, I do not appreciate when other Malaysian try to make videos like the American and other countries' music videos. That only shows lack of creativity and originality.

Oh, please Gambit. You know the sensitivity of Malaysian people, why the heck you direct such a video like that? I know you want to make something different and sexy. You can, but not like this. Taking off bath robe and wearing lingerie is not the only way. I'm glad you finally apologize about the video and about you cursed Malaysian bloggers, it shows u do have some dignity left inside.

Hope you've learnt your lesson.

XOXO.

Sangap...

Sangap... saya dengan sangap... Bukan kerana benda itu ye... U know what I mean. [blink2x]

Actually, sedang sangap melayan sebuah lagu nie. Sangat sangap sampai sanggup buat research pasal lagu nie...

It's I (Who Have Nothing) covered by Tom Jones/Shirley Bassey. Oh my.

Al kisahnya bermula, apabila suatu petang, duduk bertenggek di depan laptop. Dengan YouTube depan mata tapi, takder idea nak menonton video ape... So, tiba2 terjengah dalam kepala otak nie. Ketika itu "American Idol" season 10 sedang howt, and tiba2 terasa nak tengok contestant dia. So, I wrote "American Ido Season 10", and daripada search itu, membawa aku kepada salah seorang top 3 contestant bernama Haley Reinhart.

Terjumpa la satu video di mana dia menyanyikan lagu yang aku mention di atas. Sila lihat performance beliau di bawah:

Love this is so much!!!

Fuh, hangat sungguh... for me la... Bila lagu tu start je, terus instant interesting feeling datang. The music is so dramatic, so this should be one serious song, and it is, when I listened to it till the end. Love this song.

Then, I saw on YouTube, Tom Jones and Shirley Bassey is also singing cover of this songs. I love Tom Jones' version, but was so annoyed by Shirley Bassey's because all she do is scream. Check it out.

Love this one too! And men can totally sang this song with deep voice, like Tom Jones.

Then, comes Shirley Bassey. I have no idea what is going on here. She scream all the time, and I can't feel the song at all.

Sangap teramat sampai tak tertahan. Video nyanyian Haley Reinhart dan Tom Jones itu ku download and convert into mp3 format. I need this songs in my playlist!!! Then, I downloaded a studio version of this song recorded by Haley Reinhart and it is awesome!!! So, I have three different version of I (Who Have Nothing) in my phone!!! Awesome!!!

Check out the lyric! Here:

I, I who have nothing
I, I who have no one
Adore you and want you so
I'm just a no one, with nothing to give you but oh
I love you
You, you buy her diamonds
Bright, sparkling diamonds
But believe me, dear, when I say
That she can give you the Word
(sometimes: That you can give her the world)
But she'll never love you the way I love you
You can take her any place she wants
To fancy clubs and restaurants
But I can only watch you with
My nose pressed up against the window pane
I, I who have nothing
I, I who have no one
Must watch you, go dancing by
Wrapped in the arms of somebody else
When darling it is I
Who love you

Kisah Kaki, Hospital Dungun dan Cellulitis...

Semut oh semut, kenapa engkau gigit aku? Kau tu da la semut merah, skali gigit, gatal nak menyengat. Nasib baik aku bukan semut jugak, kalau tidak aku gigit kau balik...

Siapa sangka ye, gigitan semut nie boleh membawa kepada masalah lain... Aku nie jenis bila gatal2, maka haruslah digaru, nikmat yang sangat2 tu bila dapat kau garu gatal. Giler geram kalau gatal2 tak kena waktu, contohnya masa solat Jumaat. Badan aku nie, wajib gatal masa tengah solat jumaat. Masa khutbah tak, masa berwuduk pon tak, masa tengah solat tu la nak gatal. Paling hebat gatal celah kangkang. Fuhhhhhhh!!! Redha je aku tahan, tak nak batal solat. Memang la boleh gerak tiga kali, tapi cuba la kau bayang, aku nak bukak kangkang sket, pastu garu2?! Tak ke kontroversi satu masjid tu nanti?! Terus kena banned aku ke situ.

Anyway, berbalik kepada cerita garu2 gatal. Aku masa tido, menggaru memang aku tak sedar. Bangun2 je tido, dah terluka kulit aku, penangan menggaru kuat sangat + kuku kasar bak cakar ayam, maka memang harus la ada luka. Usually, bila aku luka cam tue, aku biarkan je dia baik sendiri, sampai dia berkudis hitam. Tapi, dalam kes nie, lain plak jadinya, sakitnya makin mengada2. Bukan main lagi. Luka kecik bak taik, sakitnya macam luka satu kaki. Sampai la satu hari membesar dan bengkak seperti gambar di bawah ini:

Sila lihat kaki kiri. Gemok kan? I called it "Pregnant Foot".

Dengan kesakitan dan denyut-denyutan, aku pon pergi la Hospital Dungun sekitar jam 11.30mlm selepas aku balik dari keje. Disebabkan malam, aku terpaksa masuk area emergency la... So, bila da check, doktor tu kata ada jangkitan kuman. Siap cakap nak tahan aku dalam wad lagi. Sungguh terkejut, ingatkan bengkak biasa2 saje, bleh la mengada nak mintak krim dengan pil tahan sakit. Rupanya, jangkitan kuman. Masuk wad? Sorry, aku tak suka masuk wad, especially bila dia kata nak masukkan air ubat pakai jarum kat tangan tu. OOOOOOOH! Major NO NO kalu nak sumbat2 jarum kat sekitar tubuh badan aku nie. Aku tak suka!

So, aku cakap, tak nak. Biar makan ubat je. Memangkan masa tu malam, farmasi tak berapa nak buka, so, dia just bagi ubat cukup2 ntuk malam tue je, and dia suruh datang balik keesokkan harinya. So, malam tue, aku balik la... Dengan harapan, esok dapat jumpa doktor yang bleh bagi ubat yang power sket kat aku, supaya cepat kecut bengkak nie... Amazingly, ubat yang dia bagi malam tue, sangat mujarab. Bengkak tak surut, tapi sakit dia terus hilang. Hilang terus. Cuma rasa tak selesa je... :)

Petang esoknya, aku gie la Hospital Dungun tu. Kali nie, dekat area terbuka, yang emergency tu, ntuk emergency je la. Kat area terbuka nie, ada la macam kaunter penapisan, ada sorang nurse and sorang pembantu perubatan yang akan buat first check up like amik tekanan darah and suhu cam tue. Kat hospital area rumah aku pon ada jugak... So, bila aku dah register, and dia panggil ntuk buat first check up, aku just bagitau kaki sakit je la. Nurse tu kata nampak bengkak, tapi yang buat gua hangin ialah, si medical assistant tue, sungguh sinis dia pandang aku. Dah la sekadar tengok je kaki aku, dia boleh bajet tak ada ape2 pon. Aku bagitau aku da datang semalam, and tunjuk ubat yang aku dapat tue, dia bleh plak gelak pastu lecture aku. Dia cakap "Ubat dalam 2,3 hari baru nampak kesan dia, dalam sehari memang la tak berapa nampak..". Bodoh ke ape, aku tahu la. Masalahnya, ubat tu cukup2 sampai ari tue je, in fact, satu ubat tu dah habes pon, tinggal plastik je, so cam mana nak last 2,3 hari kan???? Tak nampak ke.

Aku cakap la kat dia, doktor malam tadi yang suruh datang. Aku tak tahu ape nie. Dia gelak lagi. Aku bleh dengar dia cakap "Datang buat ape?!, takder ape2 tue." Walaupun nurse tu kata kaki aku nie bengkak, dia go on cakap tak ade ape2. Akhirnya, doktor pon aku tak jumpa, ubat aku yang semalam tu diberi balik kat aku, and aku disuruh balik je. Buat bodoh plak aku datang. Sia-sia je. Tapi yang aku tak dapat terima ialah, masa aku berjalan nak keluar, aku dengar dia gelak2 kat blakang. Ya Allah, sakitnya hati. Aku nie sakit betol, Bukan mengada2 nak datang. Hospital kot, bukan Hawaii tempat perlancongan. Sungguh bodoh dan bebal lelaki medical assistant itu. Nasib baik la aku sakit, kalu ikut mood, kaki aku yang bengkak nie aku sumbat dalam mulut dia. Haish.

Ni lah dia, hadapan Hospital Dungun. One of my not favorite place to go. In fact, should not go.

Keluar dari hospital tu, aku terus tak puas hati. Hajat di hati, nak datang waktu emergency, malam tu jugak. At least, dapat jugak jumpa doktor yang serius. Bukan macam M.A yang tak tahu ape2 tue. Sabar punya sabar, dah 11 malam. Aku terus gerak gie emergency. Aku confius, semalam aku pegi, doktor kata serius, siap nak masuk wad. Aku pegi siang, kena gelak plak. So malam nie aku kena dapat jawapan ntuk buat aku puas hati.

Malam tu, masuk je bilik rawatan, duduk terus atas kerusi. Aku kata kaki aku luka, pastu sakit. Doktor tu tengok kaki aku, terus dia nampak and kata, "Ini jangkitan kuman nie, cellulitis". Wah! Hebatkan, beza antara doktor dengan medical assistant?! Unlike the medical assistant, doktor tu ada effort ntuk pegang dan rasa bahagian kaki aku. Doktor cakap bengkak. In fact, masa tu, doktor lelaki yang merawat aku, terus refer kepada doktor perempuan yang cantik sebelah dia. Sungguh cantik, tapi nampak tegasnya. Biar tegas, tak bodoh macam medical assistant yang berlagak macam tahu semua benda, kan?! Doktor pmpuan tu cakap, kenapa aku datang malam, farmasi tutup, diorang tak dapat nak supply ubat yang power2. Aku pon cerita la kisah aku petang tadi kat dia. Ternyata dia pun terkejut. Aku harap doktor tu buat something pasal benda nie.

Akhirnya, doktor lelaki yang merawat aku tu bagi slip ubat ntuk aku amik esok kat farmasi. Ubat itu untuk 10 hari, dah alhamdulillah, hari nie, kaki aku dah okey sket. Sekarang dah 6 hari rasanya, atau 7. Hey kau medical assistant, kalau kau baca nie, tahu lah betapa aku amat kecewa kerana wujudnya manusia seperti anda. GO fuck urself. Aku nie suka report benda2 macam nie. Aku tak report kat hospital dungun tu tahu, aku go straight to upper management. I have the influence and rights to do so. U have neglected ur work and responsibiliy towards a possible patient. Nasib baik la aku da jumpa doktor sebelum aku datang jumpa kau. Kalau aku jumpa kau dulu, tak ke menangis aku sampai hari nie menahan sakit, sebab kau cakap tak der ape2 kan. Stupid.

Konklusinya, kalau kaki luka, sila cuci ngan ubat. Kalau anda di sekitar Dungun dengan ape2 masalah kesihatan, jika merancang nak ke Hospital Dungun, sila tahan sampai malam, and jumpa doktor kat emergency je. Kalau pegi kat area siang tue, mungkin anda akan digelakkan seperti saya dan disuruh balik terus. Atau gie klinik swasta sahaja.

Untuk lebih maklumat tentang Cellulitis, sila ke SINI.

Dan untuk membaca lagi kisah tentang Hospital Dungun, sila klik di SINI

XOXO.