Posts

Showing posts from 2011

Hitam Putih Kehidupan.

Image
Do mind asking about my 2011 raya experience. It was awesome but terrible in some way. I got diarrhea since day one until the 5th. Horrible, horrible.
Been in Shah Alam for two weeks now. Class has started, and still trying to follow up with everything like PTPTN, convocation, and documents required. And the campus is killing me. It's very high and I hate it. I feel like climbing a mountain everytime going to class. Not to mention, they don't have enough parking space for students like me to park our car. So, I have to park somewhere quite far from campus. Haish.
Spent money a lot, loitering a lot, and living in a so-so condition. I find this is quite blank. I do feel like complaining a lot, about thing around me, sometimes, I express it in my little secret maroon book, and really, if people found that book of mine, they will be shocked with my style of language and mindset thinking. And I cursed a lot.
Until last night, suddenly listening to this song. Every thought in my mind s…

Raya Fever is Here!

Semua da balik! The whole family is here. Kuih da buat, makanan dan tempah, rumah dah cat, pelita da pasang, jadi driver bawak kakak2 shopping tudung berjam-jam; dah! Hrmm... ape lagi. Raya je la belum. Tak sabor la.

And yes, to all the people who know me, once you tegur about my body, size and diameter perut, please expect not to get any respond from me. I'm serious.

Yang penting, mood raya dah menjelma.

So, better cantik2kan ape lagi yang patut, kemas2 rumah lagi, and ape2 la yang patut.

TQ.

My Weird Habit

Image
Okay. I do have this weird habit yang tak dapat nak dibuang. Sejak baby lagi da mempunya habit nie, and I don't think it will stop.
Well, I like to menguntil/mengenyeh/mengumpal bantal. Got it? Like, I take the end of the bantal, kat bucu tue, then I will picit2 that area sepuas-puas hati, like gerammmmmmmmmmmmm tengok benda tue!!! Bila da main benda tu, gigi akan automatik akan dikacip sekuat-kuatnya, and I swear, kadang-kadang kacip gigi kuat sangat, sampai rasa sakit kat gigi.
This is the contoh hasil mengumpal bantal around 3 months.
Huhuhu. Aku tak tahu aku nie spesis apa suka gumpal bantal, but gladly, after bertahun-tahun idop, aku tahu bukan aku sorang je ada habit pelik nie. Rupa2nya, ayah kepada member aku, yang dah beranak pinak pon ada habit yang sama, sampai dia da tua hari nie masih lagi main penyet2 bantal nie...
Nak tido kalau takder bantal gentel nie memang tak syok. Seronok giler!!! Kadang2 bila aku dok penyek kuat sangat sampai merah jari2 nie, tapi still go on!!!!!…

We Was Here!

Image
Hehehe. Masa kerja kat HolaWest, paling tak berkenan kalau ada order roti john, especially kalau tapau punye order.
Tahukah anda, menapau roti john yang panjang itu adalah agak sukar? Well, skrang da tau. 
Ini adalah rupa roti john, in case masih ada yang tinggal di bawah tempurung tanpa broadband atau streamyx.
Usually, bila ada jer order roti john, mesti aku meliar2 check salad, make sure cukup ntok buat filling. Kalau tak cukup, ---> run, run, get lettuce and chop,chop,chop! Hehehe... Same with chili sauce and 1000 island sauce.
Plating the john bread is easy like, spread that and this, and those, lipat and cut. Actually masa awal2 keje, nak potong john nie memang mencabar, sebab jari jemari besar aku ini dok tekan2 roti tu, and bleh tukar nama panggil "roti john lenyek"... Hehehe, tapi lama2 da biasa, cantik aku potong.. Hehe. Tapi, bab nak bungkus memang selalu fail. 
Itu la sebabnya, kalau dapat order roti john, aku slalu suruh co-worker aku, Sayme nama dia yang to…

Ramadhan Al-Mubarak!

Image
Assalamualaikum...

I'm sure tadi mesti korang dah check radio, tengok berita, and mesej sedara-mara  sebab nak tahu esok dah puasa ke belom kan? Well, great news everyone! Kita semua akan berpuasa mulai esok bersamaan 1 Ogos 2011 atau 1 Ramadhan.

So, di kesempatan ini, saya nak ucapkan kepada semua yang membaca blog nie,

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK DAN SELAMAT BERPUASA!!!


Ikhlas tau dari saya! p/s: jangan ponteng2 puasa itu!!!

End of Line II

Motif??????? Ingatkan blog ini tidak ada pembaca, tetiba dapat mesej kat phone suruh sambung cepat2 last post. Kat comment pon ada. Hrm... Terharu kejap di malam menjelang 1 Ramadhan al-Mubarak nie.
Huhuhu.
Anyway, sambung cerita dari previous POST. Begini kesinambungannya.
Seawal 9 pagi kitorang bangun tido and gerak gie Hospital Dungun, so kiranya, dapat la buat medical check up. Isi that and this punya borang, and then dia just kata wait until u are called. So, kami pun duduk je la, menunggu dengan penuh kesabaran dan penuh dedikasi demi nak menyiapkan medical check up ini.
Tik...tok...tik....tok..................... ini bukan lagu Ke$ha ye, tapi ini nak bagitau betapa lamanya kami menunggu ntuk nama kami dipanggil. Nak lagi best, our bladder da penuh. Tiga2 kami da nak terkencing tahap gaban, sebab before ke hospital, kitorang singgah 7E beli air supaya nanti ada stock bila nak ubat urine test. Hohoho.
Dalam lebih sejam kemudian, barulah nama kami dipanggil and disuruh ke bilik pemerik…

End of Line...

Yuhuu... :)

Nice, sekarang dah tibe the end of July. Hrm. This month I've been through a lot, I did few interesting activities.

Let me list it for ya.

1) Outside catering for SMK Sura's Co-Curiculum Week!

Tak sangka, such a small stall can be a huge pain in the ass! Ye. Sekolah tu prepares 2 car park spots just for our stall; oh by our I meant HolaWest. Biasalah. U know, penjaja kat sekolah, ape je diorang nak jual, makanan biasa2 standard makan sebab nie je ada bukan makan sebab benda nie sedaap... Da lapar perut, makan ajo!
So, one of the cikgu of the sekolah, who is actually the one owns the two spots at the car park ajak my HolaWest owner to open stall kat situ, mewakili subjek Kemahiran Hidup, which I found quite nonsense sebab masa aku belajar K.H ari tu just blajar buat burger aje.
So, jarang ye kat mana2 sekolah ada stall WESTERN macam HolaWest punya stall. Giler bai. Banyak keje kena settle ntuk bukak stall nie. Kena hias area stall, kena angkut barang tue, barang nie, de…

Ketuk-Ketampi.

Image
Sungguh saya memang tak mahu update blog ini terlalu kerap. Saya mengharapkan orang yang datang membaca blog ini paham bahawa, saya seorang yang baru dalam bidang blogging ini and saya masih tercari-cari ape yang orang mahu baca, dan apa yang saya mahu share dan ape yang boleh saya relate dengan pembaca dan diluah terus ke dalam blog ini. Erm. Tak paham ke? Haha. Takper. That doesn't matter.
Memandangkan agak lama tak update blog nie, saya menghukum diri saya buat ketuk ketampi sambil bogel macam polis buat kat banduan tue, zaaaaaaaaa; just kidding!
Okay. July lately. Agak cepat berlalu ye. So, let me share things happening around. At the end of June, I received the amazing news and offer ntuk sambung degree ke Shah Alam. I'm so excited! Alhamdulillah, ada rezeki sambung belajar... Tak sabar nak mulakan kelas and buat assignment.
As on 14th July 2011, I've officially have been working part time kat Hola West for 2 months, and everything is gooooooood. Tokey baik, nak maka…

Kisah Norma dan Talib.

Image
ATTENTION!!!: Entry dibawah ini dicopy/digarap terus dari empunya laman web http://www.kasihaleeya.blogspot.com/dengan tuan empunya laman web bernama Filla-Nie. So, remember, bukan tulisan saya ye.
Kisah yang harus/wajib anda baca. Saya ketika membaca post beliau menjadi sedih, dan sayu, kerana besarnya ujian Allah s.w.t terhadap insan-insan yang disebut dalam kisah benar ini.
Saya tidak tahu bagaimana hendak menceritakan semula kisah mereka, jadi saya ambil saja hasil tulisan Filla-Nie ini kerana saya rasa penceritaan beliau lebih jelas dan mudah ntuk anda fahami.

Hari nie ada special entry sikit...Aku sendiri tak tau nak start dari mana dan nak start macamana..
Kalau korang perasan sorang blogger nie.. nama dia Moon.. dia antara kawan yang terapat dengan aku.. dan kalau korang follow blog Moon.. korang mesti tau masalah yang dia dan keluarga tengah hadapi sekarang.. Sebenarnya Moon dah puas fikir panjang samada nak buat benda ni atau tak perlu... so sebagai kawan, aku rasa takde salah po…

Exotic Food Much??!!

Image
Okay, so kita di Malaysia takder banyak sangat exotic food. Maybe di Sabah and Sarawak ada banyak makanan exotic macam ulat putih gemoks2 yang duk dalam busut atau batang2 pokok. Itu je yang aku tahu.
So, sekarang nak tunjuk video tentang makanan exotic kat negara China. Orang Cina percaya bahawa makanan yang baik ntuk kesihatan ialah makanan yang fresh, and by fresh, I really2 meant it. Sila scroll ke bawah and tengok video dari YouTube nie.
Dalam video nie, korang akan lihat environment sebuah pertandingan memasak (speed cooking) di China. Menu dia, eheeemmm, ganazzz!!! Ular and ikan goreng fresh2. Siap bergerak-gerak lagi.
Choi! Aku tak suka the fact haiwan dibuat begitu. Tambah2 lagi ikan.
Maybe ramai yang kata cara memasak sebegini sangat kejam, dan harus diambil tindakan, tetapi ini sudah menjadi tradisi and budaya di negara China. Benda yang sudah biasa diorang buat, tengok dan makan hari2. 
Lain pula ceritanya di Korea. Sila tengok je video kat bawah nie. 
Poor octopus, but you do l…

Steve Wilkos Show: TalkShow Yang Buat Kau Berdarah Hidung!

Image
Pernah tengok Steve Wilkos Show? Well peeps, Steve Wilkos is an ex-cop di Amerika and now currently dia ialah seorang t.v host kepada talk show dia sendiri. But, dia bukan host ntuk talk show cam Oprah Winfrey ya. If you expect to see slow talk or nanges2 sambil tenyeh tisu kat hidung sampai merah, oh sorrrrrry wrong channel. In his show, anda akan lihat betapa tetamu jemputan akan dimaki, diherdik dan jugak pernah skali nyaris dicampak kerusi oleh si botak Steve Wilkos ini ya.

Anyway, Steve Wilkos is not a psycho ya nak angin dengan guess show dia, tetapi guess2 yang dijemput ke show beliau sememangnya asshole dan bebal teramat malah kadang2 harus ditampar berkali2 sehingga berdarah hidung. Choi!
Example? Okay. First clip di bawah. Seorang jantan bernama Oscar berusia 21 menafikan ex-gf dia telah memberanakkan anak dia, dan walaupun da 8 bulan lahir, dia tak pernah bertanggungjawab membantu ex-gf ntuk raise the baby. Sila tengok video nie sampai abes kerana, Oscar telah mengambil DNA t…

My Cuti

Image
HolaWest cuti hari nie, hari Jumaat. Maka, nie la peluang aku kalau nak tido direct sampai maghrib, nak buat ape2 aktiviti petang yang aku tak dapat buat masa bekerja tue. Hrm.
The best thing about cuti is, sebab boleh lazy around, bergolek2 atas tilam; bergolek sekali atas sape2 yang ada atas tilam tue, pastu bukak laptop, sumbat broadband and layan facebook, handbook, footbook segala, and last skali bila da buat sumer tu, godek2 balik laptop, nak tengok file2 and folder2 yang berkurun da tak bukak, pastu baru la teringat, "eh, ada lagi file nie ekk... ingatkan da delete... huhuhu"...


Okay, fokus kepada topik asal, cuti. Ehehe. Pada ketika saye menulis ini, folder segala telah siap diorganize balik, facebook da check, emel da check, semua da check, apa lagi tak check.
Sekarang da ada masalah. Hari nie cuti, dah tak tahu nak buat ape. Nak buat ape nie? Sapu sampah, lap meja, basuh pinggan mangkuk [tetiba feeling keje plak], SEMUA DAH! I'm so depressed. Kalau la ada wang yan…

Wow, It's Malaysian Overrated Music Video

Image
Hi. I'm sure most of you have heard and watched Prema Yin's latest music video called Marilah or Addicted in English version.
What can I say is, the song sucks, and the video is so pathetic. Not that I have anything againts the sexiness displayed in the music video directed by Gambit (local actor), but the thing is, it has such poor quality. Seriously.


People are tired watching sexiness that displayed by the lack of fabric in the body, or sexual act especially like American music videos. As Malaysian, I do not appreciate when other Malaysian try to make videos like the American and other countries' music videos. That only shows lack of creativity and originality.
Oh, please Gambit. You know the sensitivity of Malaysian people, why the heck you direct such a video like that? I know you want to make something different and sexy. You can, but not like this. Taking off bath robe and wearing lingerie is not the only way. I'm glad you finally apologize about the video and about…

Sangap...

Image
Sangap... saya dengan sangap... Bukan kerana benda itu ye... U know what I mean. [blink2x]
Actually, sedang sangap melayan sebuah lagu nie. Sangat sangap sampai sanggup buat research pasal lagu nie...
It's I (Who Have Nothing) covered by Tom Jones/Shirley Bassey. Oh my.
Al kisahnya bermula, apabila suatu petang, duduk bertenggek di depan laptop. Dengan YouTube depan mata tapi, takder idea nak menonton video ape... So, tiba2 terjengah dalam kepala otak nie. Ketika itu "American Idol" season 10 sedang howt, and tiba2 terasa nak tengok contestant dia. So, I wrote "American Ido Season 10", and daripada search itu, membawa aku kepada salah seorang top 3 contestant bernama Haley Reinhart.
Terjumpa la satu video di mana dia menyanyikan lagu yang aku mention di atas. Sila lihat performance beliau di bawah:
Love this is so much!!!
Fuh, hangat sungguh... for me la... Bila lagu tu start je, terus instant interesting feeling datang. The music is so dramatic, so this should be on…

Kisah Kaki, Hospital Dungun dan Cellulitis...

Image
Semut oh semut, kenapa engkau gigit aku? Kau tu da la semut merah, skali gigit, gatal nak menyengat. Nasib baik aku bukan semut jugak, kalau tidak aku gigit kau balik...
Siapa sangka ye, gigitan semut nie boleh membawa kepada masalah lain... Aku nie jenis bila gatal2, maka haruslah digaru, nikmat yang sangat2 tu bila dapat kau garu gatal. Giler geram kalau gatal2 tak kena waktu, contohnya masa solat Jumaat. Badan aku nie, wajib gatal masa tengah solat jumaat. Masa khutbah tak, masa berwuduk pon tak, masa tengah solat tu la nak gatal. Paling hebat gatal celah kangkang. Fuhhhhhhh!!! Redha je aku tahan, tak nak batal solat. Memang la boleh gerak tiga kali, tapi cuba la kau bayang, aku nak bukak kangkang sket, pastu garu2?! Tak ke kontroversi satu masjid tu nanti?! Terus kena banned aku ke situ.
Anyway, berbalik kepada cerita garu2 gatal. Aku masa tido, menggaru memang aku tak sedar. Bangun2 je tido, dah terluka kulit aku, penangan menggaru kuat sangat + kuku kasar bak cakar ayam, maka mema…