Tuesday, January 25, 2011

Daddy and Me...

So, daddy datang 2 days ago... Not to visit me... Tapi dia ada meeting kat Putrajaya. Since aku ada kat Shah Alam, I would be an awesome driver to drove my dad around town...

I amik cuti yesterday. Bawak daddy pegi Putrajaya. Neves kot, why? Sebab berpura-pura dengan ayah that I know the jalan to Putrajaya but I really didn't. Nasib baik dah tanya Khuza and Pa'an awal2, so ada sket la clue dalam otak nie nak pegi P.Jaya.

Anyway, balik je Putrajaya, kitorang pegi Uptown. Daddy beli kasut and also belikan aku kasut. 2 pairs... Demand sangat kau, Amar! Hahahaha...

And two hours ago, hantar ayah balik ke stesen bas ntuk amik balik ke Terengganu... Thanks daddy for visiting... It was great... Nanti daddy datang lagi angkut mummy and siblings...

Can't wait.

Pictures will be updated, ok.

Hehehe...

p/s: saya hanya bergedik di sini dengan menggunakan "daddy" and "mummy", ok. saya tak cam tu kat umah... :)

Thursday, January 13, 2011

Practical oh Practical...

Okay...

Currently I am performing my 2nd professional training in Shah Alam, Selangor. This is based on the course syllabus that state all Diploma in Culinary Arts students shall be sent to training in semester four and six (two times!!!)

So, basicly this is my 2nd practical / sixth semester. My first practical was in Malacca, in Mahkota Hotel. You can google it.

This time, I will spend another 4 months in Kelab Golf Sultan Abdul Aziz Shah...



KGSAAS, Shah Alam.


What do I think of this place?... Hrm... Well, the staff is nice. They do not push me a lot, and let me learn and do my job. So, I feel comfortable and try to get better day by day... I think so lah.

I am given a RM300 allowance every month and also receive RM3 ringgit per hour if I do overtime work. So, I think it's nice la.

Sometimes, staff is not enough, and I have to do double load of jobs and do overtime. But, I don't mind because the overtime is paid.

Compared to a hotel, this place is so much easier to handle and manage because the food and beverage outlet is not the main attraction, the golf coast it is. Many rich people come here and to play this sports and then, they will end up at the coffee house where I work. So, basicly I am cooking for rich people. And that makes everything double standard.

I mean, the food must be prepared and garnished properly because these rich people want their food to be worthed the payment. The food is so expensive and it better be outstanding when eaten. So, whenever I do orders, it has to be perfect in every aspect; size, portion, colour and odour. Or else, the food would be rejected or complained, and I will have to do it again and get scolded by the f&b manager. Haish...

Currently I'm in the Coffee House kitchen, preparing food to Golfers Deck and Agatis. Next week I will be in another kitchen department which is Main Kitchen where they only prepares food for big events and big portions. I heard, it is busier in that kitchen. Haish...

Anyway, will be around Shah Alam from 1st December 2010 and will end my training on 5th April 2011. And then, GRADUATION!!! YEAH!!!

Anyway, enjoy this snapshot of KGSAAS... Taken from KGSAAS website... :)


Daylight view...

Buggy - the golf car. Seronok naik this mobile car. Small, but fast!!! :)

Bag drop area, ntuk guess2 yang bwk luggage besar2; which I don't understand why they need to do so...

Read it.

Hah, pintu gerbang menuju ke KGSAAS...

I love this place but do me a favor, jangan makan sini. Nanti I banyak keje... Hahahaha... Kidding...

Wednesday, January 5, 2011

Antara Abs dan Lemak...

Senangnya nak kumpul lemak... malah, lemak boleh muncul di bahagian badan tanpa sebarang tanda-tanda atau notification...

Tapi... bila nak abs plak... kenapa nak susah sangat?????!

Stress...

Sentapnya hati bila ditegur...

"Amar, kau dah berisi tak reti-reti nak jogging... main skipping ke... "

Haish... Sabar je la... Aku kerja da kat kitchen... Buat benda berat-berat... Dan yang ketara makin berat adalah badan aku sendiri... Kenapa nak ada banyak makanan dalam kitchen tue... Jiwa tak tertahan... Arggggghhh!!!

NAK ABSSS!!!!


Nak macam nie, boleh tak???!

Sunday, January 2, 2011

Adakah Anda Biadap?

Hrm...

So, sedang boring kat rumah sewa sorang2, tetiba teringat satu episod Oprah Winfrey yang aku tengok kat DIVA Universal pasal kebiadapan hari-hari manusia. praktikal...




Sekadar Hiasan...

Okay, kalu ikut Wikipedia,

Rudeness (also called impudence or effrontery) is a display of disrespectfulness by not complying with the social "laws" or etiquette of a group or culture.


There are actually banyak jenis kebiadapan yang manusia lakukan setiap hari, even just a simple one, but also considered rude. So, check out the list below, and find out jika anda ada melakukan mana-mana kebiadapan ini, ok.


1) Memotong percakapan orang lain ketika orang tersebut belum habis bercakap.

2) Menjawab pertanyaan orang lain ketika orang tersebut belum habis bertanya.

3) Bercakap dengan seseorang tanpa melihat wajahnya/matanya.

4) Ketika di kaunter urusan, bercakap menggunakan telefon bimbit dan buat pekerja di kaunter urusan tu seperti tidak berguna.

5) Menggunakan telefon bimbit ketika makan (especially with group of people).

Kesian la sape2 dapat boyfriend macam nie.

6) Mencuri parking walaupun anda tahu seseorang yang lain telah menunggu tempat itu sebelum anda.

7) Hon kenderaan lain ketika lampu traffik bertukar hijau walaupun hanya kerana kelewatan beberapa saat.

8) Meng'hanjeng' rupa paras orang lain.

9) Buang sampah merata-rata like, buang wrapper coklat ke luar tingkap kenderaan.

10) Menggunakan kemudahan untuk orang O.K.U seperti tempat parking kenderaan.

11) Berdiam diri ketika orang lain sedang cuba berbicara dengan anda (anda tidak berminat dan nak buat2 sopan je).

12) Amik credit di atas kerja yang dilakukan orang lain.

13) Tidak silent phone di tempat yang sepatutnya (masjid, dalam bas, etc)


Comel, but RUDE!!!

14) Sendawa dengan kuat di hadapan orang lain.

15) Bercakap phone kuat-kuat dan menggangu orang lain.

16) Makan dengan gelojoh di depan orang lain.

17) Meninggi diri kepada waiter, kerana kononnya darjat anda sangat tinggi dan mereka tu sekadar kuli ntuk amik order dan antar makanan.

18) Obses dengan telefon anda!!!

19) Memotong barisan!

20) Kentut di tempat awam dan pretend tak tahu ape-ape...

Okay, penat dah nak pikit list. 20 cukup la.

So, aku mengaku, aku pernah biadap cam nombor 5, 8, 11 dan 15. Maybe sebab pikiran kolot ni berkata "alah, benda biasa je", so macam tak ada masalah nak buat lagi, BUT, aku menghalang diri dari terus berfikir begitu dan InsyaAllah, will be a better person in the future.

Hah, jangan kata dalam 20 tu tak ada langsung terkena dengan anda. Most people in the world are rude... YOU TOO! And those of you yang berfikiran "Pegi mampus, sukati aku la!"... The picture below is for you...



P/S : Pics are courtesy of Google Images... It doesn't belong to me. TQ.

Saturday, January 1, 2011

Run baby, RUN!!!

Hahaha. Tajuk article ni cambest je. Actually, tajuk tu sangat kena-mengena dengan kejadian yang aku hadapi beberapa minggu lalu… 12 Disember 2010, actually…

Pada malam 12 Disember tu, sekitar jam 4 pagi, mata ni masih berkelip-kelip, bengong memikirkan kenapa tak boleh plak aku nak tido padahal keje pukul 7 pagi nanti. Macam-macam aktiviti malam tu aku buat sebab nak tido punya pasal… Baca paper, dah. Kira biri-biri, pun dah. Melompat-lompat sampai penat pun, dah… Last skali, ARGHHH!!! GIVE UP JE LA!!! Memang mata ni terlebih charge siang tadi sampai malam tak bleh tido… Jeles betol tengok roommate aku terbongkang kat atas katil double decker tue. Haish…


Mari mengira biri-biri.... ---> Gambar hiasan hasil dari Google Images. Amik la...

And, bagi sesape je yang kenal aku especially those at the campus, knows that, whenever I can’t sleep, I will maintain awake until the other day comes by. Yeah, giler kan. Skali tu, paper exam start pukul 9 pagi, tapi dalam pukul 5pg I still tak bleh tido. So, I stay awake sampai habes exam tu, balik dorm baru la tido. Memang best tido cam tu, sebab dah ngantuk gila-gila kan.

Anyway, berbalik kepada cerita utama… Bila dah hampir 4.30pagi, when aku tak dapat jugak tido, I decide to mandi terus, and bersiap-siap dengan pakaian kerja segala. Around 5am, bila dah settle bersiap, aku pergi la kedai mamak sebelah rumah sewa nie, ntuk breakfast. Breakfast is the most important meal of the day, okay murid-murid… Heheheh…


Yum-yum... Sedaknyeee...

Sedang nikmat mengunyah roti canai (dalam kepala asyik dok pikir, nape la liat sangat dough roti canai nie, dari tadi aku mengunyah…) di kedai mamak tersebut, tiba-tiba terdengar la bunyi kaca pecah… Of course, kat restoran kan, biasalah pinggan mangkuk pecah… Itu la first anggapan saya… Tapi bila dah pecah banyak kali, ia mengundang rasa ingin tahu, “What the heck is going on?”…

So I turn around and guest what, I saw three man with mask and parang, smashing things in the restoran while yelling to people, and that time I realized, “Oh, rompakan rupanya...” And then aku tersedar like, “wait, what… ROMPAKAN LA JANTAN, KAU DUK SITU BUAT APE LAGI???!!! LARI LAAA!!!”… Hahahahaha… Bengong. So, my idea of eating roti canai happily suddenly become a cross country marathon sebab, semua pelanggan dalam kedai tu berlari lintang pukang including me. I left my wallet and phone on the table sebab I was too gabra on what would happened if I stay there? Maybe I would be robbed too. Haish.


Bukan perompak sebenar ye... Hiasan je...

While running, I saw the robbery took the cash machine and then run somewhere dark and disappeared. Phew! Leganya aku. That time I was shaking, because 1st time benda-benda cam ni jadi pada empunya badan sendiri. Tak sangka aku datang jauh-jauh from Terengganu to Shah Alam, and I was unlucky enough to witness a robbery. Member aku yang duk Shah Alam bertahun-tahun pun tak pernah kena cam nie. Haish. I went back to the restaurant, and my phone and wallet is still on the table, so I took them back. Then, that time baru like 6.30am, terus balik rumah sewa jap, tarik nafas dulu… Rilek2kan minda, sambil tangan yang masih duk mengigil nie, memang kena tenangkan fikiran…

Trauma seharian… Kerja hari tu memang takder mood. Asyik pecahkan barang je. Tapi bila ingat-ingat balik, tersengih sorang-sorang. At least dah pernah ada experience skali. Thank god I’m ok… Heheh… Thanks kepada member yang terus call after read my fbook status about this incident. Korang memang care pasal aku kan… Huhuhuhu…

P/S: What’s your story?

Introduction to Prince Charming...

So, my friend FakhrulZakry (www.fakhrulzakry.com) convince me to do this. He said, it can bring success to my life. I might end up as celebrity in the future. How would that happen? Idk*. Hehehe... I cannot believe that I am actually writing my first blog post. I usually READ blogs, not write them... Anyway, this could fun, kan?


Yang mata hot semacam tu is Fakhrul Zakry... the other one is Badrul... Sooner or later, I will make further explaination about spesis manusia dua orang nie...

Speaking-speakang sebab bila writing guna lappy, automatik jadi cam tu... Kenapa ye? Idk*...

Wonder about my look? It's not a big secret... Bleh scroll down this picture below...



... Saye la nie, tengah makan mee bandung...

Anyway, I'm gonna stop here. I'm not going to post a long article for my first post... Hehehe... And no, tajuk post ni memang takder kena mengena dengan saya... So, just ignore...

p/s: *Idk means; I DON'T KNOW...


OH WAIT!!!

Before I forgot, just wanted to wish everybody a...

HAPPY NEW YEAR 2011!!!