Sunday, January 2, 2011

Adakah Anda Biadap?

Hrm...

So, sedang boring kat rumah sewa sorang2, tetiba teringat satu episod Oprah Winfrey yang aku tengok kat DIVA Universal pasal kebiadapan hari-hari manusia. praktikal...




Sekadar Hiasan...

Okay, kalu ikut Wikipedia,

Rudeness (also called impudence or effrontery) is a display of disrespectfulness by not complying with the social "laws" or etiquette of a group or culture.


There are actually banyak jenis kebiadapan yang manusia lakukan setiap hari, even just a simple one, but also considered rude. So, check out the list below, and find out jika anda ada melakukan mana-mana kebiadapan ini, ok.


1) Memotong percakapan orang lain ketika orang tersebut belum habis bercakap.

2) Menjawab pertanyaan orang lain ketika orang tersebut belum habis bertanya.

3) Bercakap dengan seseorang tanpa melihat wajahnya/matanya.

4) Ketika di kaunter urusan, bercakap menggunakan telefon bimbit dan buat pekerja di kaunter urusan tu seperti tidak berguna.

5) Menggunakan telefon bimbit ketika makan (especially with group of people).

Kesian la sape2 dapat boyfriend macam nie.

6) Mencuri parking walaupun anda tahu seseorang yang lain telah menunggu tempat itu sebelum anda.

7) Hon kenderaan lain ketika lampu traffik bertukar hijau walaupun hanya kerana kelewatan beberapa saat.

8) Meng'hanjeng' rupa paras orang lain.

9) Buang sampah merata-rata like, buang wrapper coklat ke luar tingkap kenderaan.

10) Menggunakan kemudahan untuk orang O.K.U seperti tempat parking kenderaan.

11) Berdiam diri ketika orang lain sedang cuba berbicara dengan anda (anda tidak berminat dan nak buat2 sopan je).

12) Amik credit di atas kerja yang dilakukan orang lain.

13) Tidak silent phone di tempat yang sepatutnya (masjid, dalam bas, etc)


Comel, but RUDE!!!

14) Sendawa dengan kuat di hadapan orang lain.

15) Bercakap phone kuat-kuat dan menggangu orang lain.

16) Makan dengan gelojoh di depan orang lain.

17) Meninggi diri kepada waiter, kerana kononnya darjat anda sangat tinggi dan mereka tu sekadar kuli ntuk amik order dan antar makanan.

18) Obses dengan telefon anda!!!

19) Memotong barisan!

20) Kentut di tempat awam dan pretend tak tahu ape-ape...

Okay, penat dah nak pikit list. 20 cukup la.

So, aku mengaku, aku pernah biadap cam nombor 5, 8, 11 dan 15. Maybe sebab pikiran kolot ni berkata "alah, benda biasa je", so macam tak ada masalah nak buat lagi, BUT, aku menghalang diri dari terus berfikir begitu dan InsyaAllah, will be a better person in the future.

Hah, jangan kata dalam 20 tu tak ada langsung terkena dengan anda. Most people in the world are rude... YOU TOO! And those of you yang berfikiran "Pegi mampus, sukati aku la!"... The picture below is for you...



P/S : Pics are courtesy of Google Images... It doesn't belong to me. TQ.

No comments:

Post a Comment