Sunday, July 31, 2011

Ramadhan Al-Mubarak!

Assalamualaikum...

I'm sure tadi mesti korang dah check radio, tengok berita, and mesej sedara-mara  sebab nak tahu esok dah puasa ke belom kan? Well, great news everyone! Kita semua akan berpuasa mulai esok bersamaan 1 Ogos 2011 atau 1 Ramadhan.

So, di kesempatan ini, saya nak ucapkan kepada semua yang membaca blog nie,

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK
DAN
SELAMAT BERPUASA!!!



Ikhlas tau dari saya!
p/s: jangan ponteng2 puasa itu!!!

End of Line II

Motif??????? Ingatkan blog ini tidak ada pembaca, tetiba dapat mesej kat phone suruh sambung cepat2 last post. Kat comment pon ada. Hrm... Terharu kejap di malam menjelang 1 Ramadhan al-Mubarak nie.

Huhuhu.

Anyway, sambung cerita dari previous POST. Begini kesinambungannya.

Seawal 9 pagi kitorang bangun tido and gerak gie Hospital Dungun, so kiranya, dapat la buat medical check up. Isi that and this punya borang, and then dia just kata wait until u are called. So, kami pun duduk je la, menunggu dengan penuh kesabaran dan penuh dedikasi demi nak menyiapkan medical check up ini.

Tik...tok...tik....tok..................... ini bukan lagu Ke$ha ye, tapi ini nak bagitau betapa lamanya kami menunggu ntuk nama kami dipanggil. Nak lagi best, our bladder da penuh. Tiga2 kami da nak terkencing tahap gaban, sebab before ke hospital, kitorang singgah 7E beli air supaya nanti ada stock bila nak ubat urine test. Hohoho.

Dalam lebih sejam kemudian, barulah nama kami dipanggil and disuruh ke bilik pemeriksaan no. 5 untuk ujian awal, like timbang berat, ukur tinggi, check mata, and tekanan darah... So, bergerak le kami ke sana, tetapi mengeluh lagi kerana terdapat lebih kurang 10 orang kat situ yang masih menunggu turn, and lebih teruk, tak ada kerusi... haishhhhhhhhhhh! sabor je lah! Dah la takder kerusi, orang ramai, pundi kencing dah nak meletops nie! Nak tak nak kena la tunggu, dan tak sampai sejam [alhamdulillah], nama aku dulu yes dipanggil and nama Currcova and SimplySiti lepas tue. So, buat cepat2 test mata, ukur tinggi and ukur berat, pastu terus berlari keluar ntuk buat urine test!

Urine test mesti lah pertama skali nak buat sebab pundi da nak meletop nie. Dua2 model jelitawan tu aku tinggalkan, dah tak peduli dah kerana nafsu nak kencing mengatasi segala-galanya. Huhuhu. Bekas kencing yang dia bagi bapak kecik, peduli apa aku, satu bekas penuh aku bagi sampel air kencing, amiklah buat kenangan... Hehehe, pastu dia main celup2 dengan alkaline paper or something line that, and then SIAP!!!

NEXTTT!!! Aku berlari ke X-Ray punya jabatan. Aku tengok ramai plak betina-betina di situ nak buat medical check up. Ingatkan da last kena panggil sebab aku letak last aku punya borang... Tapi nak dijadikan cerita, memandangkan aku sorang lelaki, maka aku dipanggil dulu. Huhuhuhu...Tak fair? Mana ada. Sebab, masa aku buat x-ray tue, budak2 perempuan tadi tu masih dalam bilik fitting, salin baju. So baik takyah buang masa nak tunggu diorang kan?! Hehehe. So, akulah 1st dapat wat x-ray.

Mesin tu sejukkks!!! Dia paksa bukak baju, redha sajelah aku, dah la tayar spare memboyot menuju ke depan nie jelas terlihat, tapi nak wat cam mana... Cuma diorang kata badan aku nie lebar, baka rangka besar, macam model (hah!!!!!!!) cuma gemoks je (---)... Hehehe. Buat x-ray nie tak la payah sangat, cuma kalau bergerak-gerak sket pon gambar x-ray jadi tak eloks. Tak terbayang aku cam mana Currcova and SimplySiti wat x-ray. Kat rumah pon baju tak pernah nak bukak, ni kan pula depan pekerja x-ray tue. Sorang berbulu kalah king kong, sorang tetek tenggelam ke dalam (hahaha)--- serius kelakar!!!

Abes X-ray terus aku ke jabatan pergigian! Sama macam kes kat x-ray, terus dapat masuk bilik pemeriksaan. Ape benda la doktor tu cakap pasal gigi aku. Aku duk dengar banyak cam "caries, caries, implant, missing, and blalalala". Pemeriksaan gigi paling senang. Baring dan nganga mulut aje,. Heheh.

Kembali ke kaunter depan, serahkan semua borang tadi, and tunggu pemeriksaan menyeluruh oleh doktor. Kejap je menuggu, akhirnya dapat la masuk... :) And akhirnya, pada jam 1pm, baru lah siap medical check up kitorang... Paling best, bila da siap medical check up tue, semua da lapar tahap gaban, sebab tak gie breakfast pagi tu.

Kitorang menuju ke Buyong Corner kat area rumah sewa kitorang and melantak nasik ayam, rojak ayam dan meehoon sup kat situ. Time makan, semua senyap; betapa fokusnya makan sebab lapar teramat sangat. Hahahaha.

Conclusinya, nak buat medical check up laen kali, haruslah ada planning. Make sure breakfast pegi, minum air sikit saje, and kalau bleh, tempah la awal2 nak gie wat medical check up tu. Tak la jadi cam kisah kitorang nie. Banyak hal. 

TQ and sorry takder pics. I always like that. Just use ur imagination once in a while, okay?!

End of Line...

Yuhuu... :)

Nice, sekarang dah tibe the end of July. Hrm. This month I've been through a lot, I did few interesting activities.

Let me list it for ya.

1) Outside catering for SMK Sura's Co-Curiculum Week!

Tak sangka, such a small stall can be a huge pain in the ass! Ye. Sekolah tu prepares 2 car park spots just for our stall; oh by our I meant HolaWest. Biasalah. U know, penjaja kat sekolah, ape je diorang nak jual, makanan biasa2 standard makan sebab nie je ada bukan makan sebab benda nie sedaap... Da lapar perut, makan ajo!

So, one of the cikgu of the sekolah, who is actually the one owns the two spots at the car park ajak my HolaWest owner to open stall kat situ, mewakili subjek Kemahiran Hidup, which I found quite nonsense sebab masa aku belajar K.H ari tu just blajar buat burger aje.

So, jarang ye kat mana2 sekolah ada stall WESTERN macam HolaWest punya stall. Giler bai. Banyak keje kena settle ntuk bukak stall nie. Kena hias area stall, kena angkut barang tue, barang nie, develop menu, menu planning and menu costing. Semua agak complicated sket.

Then, on the actual days (3 hari) jualan ok lah, standard macam kat kedai HolaWest jugak. Biasalah, budak2 mana nak mampu nak beli dua tiga kali. Kan? Aku masa budak2 kalau rasa sedap, nak beli lagi cuma takder duit dah, sebab mak bagi duit belanja sekolah menengah pon RM2.40 jer + makan ntuk kelas petang skali. :(

SungguuuuH! Penat ye menjaga kat stall tue, kau tahu la kalau budak2 tu nak makan, mulut potpet2 bising kalau muzik hardcore yang aku dengar kat gigs atau konsert kumpulan Scorpion!!! 

"Abang, abanggg! Nok mende nieeeee! Perent tos" 
... when it's really French Toast...

"Abang2!!!!!!!! Nie brape yaaaaaaaaa?" 
... when the menu and harga betol2 depan mata diorang...

"Abang2!!!! Orang dari takkdi dohh dok dapak airrr! Nok air bangg!!!"
... when we all are super busy!

dan yang penting...

"Hok nie HALAL ke dok nie?????" 

terus tengok muka Encik Azmi ---> ("....") ....

[sabor je lahhh]

Yang penting ya, tapak stall tu kotor-sekotor alam. Kalaulah ada aku snap pic ari tue, kaki nie tak nampak cam kaki dah. Nampak cam kayu arang, hitam je. Time angin kuat jangan kata, dengan berdebu2 giler, semua barang2 kat kedai tuee nak terbang...

Hui2... Balik je dari keje, pengsan kat rumah... Huhuhu. Kesian kitorang... it was a good experience, and I loikeeeeeee it!!! Maybe patut buat lagi outside catering, but just not at sekolah tue... :)


2) Medical Check Up

Owhhhhhh, adik2 jangan jeles abang dah nak sambung degreeeeeeeeeeeeeee!!! Hehehehehehe... So, semua orang rasanya da tahu proses2 nak menuju ke alam universiti/kerja nie. Some of the syarat requires medical check up to make sure we are all clean, healthy and ready to kick it!

But, tahukan anda? Buat medical check up sangatlah memenatkan. Saya mulakan cerita skrang...

Karektor : Aku, Miss Currcova and Miss SimplySiti... (hanya sesetengah orang je yang tahu watak sebenar; kan, Madam Aisyah???!) ehehehe.

Suatu pagi jam 10.30pg, aku, Curcova and SimplySiti bersiap2 nak gie medical check up nie. Bukan main, bawak segala borang2, i.c and benda2 yang diperlukan. Kami bertiga gie breakfast and then terus gie ke Hospital Dungun (ya, Hospital ini lagiiiiii!). Sampai je kat sana, Currcova and SimplySiti dilihat berjalan catwalk dengar penuh bergaya macam Victoria's Secret fashion show, sementara AKU TERKEPIL-KEPIL DALAM KERETA SEBAB DUA ORANG TU TAHU NAIK KERETA SAJA, TINGKAP TAK TUTUP, PINTU TAK KUNCI, KAU INGAT INI KERETA AUTO??????????!!!, maka saya check up kereta itu agar selamat terkunci segala, sebelum keluar berlari menyertai dua orang itewwww.

Sampai aje kat kaunter, terus cakap 'Medical Check Up pelesssss!" dengan penuh bergaya, and surat tawaran tu macam nak tayang depan muka nurse... Tapi nurse itu selamba and terus berkata........

"Sorry uollsssss! Dah penuh, sila pulang kembali ke Hospital Esok jam 8 pagi okay!!! Bukan awak saje DAPAT MASUK UNIVERSITI and nak buat MEDICAL CHECK UP"...

Terus speechless...

Maka kami pulang....

Esoknya kami kembali lagi ke hospital itew, seawal jam 9pagi (masih lewat, sebab kitorang ROCKSTAR!)...
dan kami berjaya memboloskan diri ntuk medical check up, tetapi malangnya....

-to be continued-

Saturday, July 16, 2011

Ketuk-Ketampi.

Sungguh saya memang tak mahu update blog ini terlalu kerap. Saya mengharapkan orang yang datang membaca blog ini paham bahawa, saya seorang yang baru dalam bidang blogging ini and saya masih tercari-cari ape yang orang mahu baca, dan apa yang saya mahu share dan ape yang boleh saya relate dengan pembaca dan diluah terus ke dalam blog ini. Erm. Tak paham ke? Haha. Takper. That doesn't matter.

Memandangkan agak lama tak update blog nie, saya menghukum diri saya buat ketuk ketampi sambil bogel macam polis buat kat banduan tue, zaaaaaaaaa; just kidding!

Okay. July lately. Agak cepat berlalu ye. So, let me share things happening around. At the end of June, I received the amazing news and offer ntuk sambung degree ke Shah Alam. I'm so excited! Alhamdulillah, ada rezeki sambung belajar... Tak sabar nak mulakan kelas and buat assignment.

Nie, offer letter yang saya check online.

As on 14th July 2011, I've officially have been working part time kat Hola West for 2 months, and everything is gooooooood. Tokey baik, nak makan tue memang takder masalah. Heaven kot. Cuma teringat je la ari tue, aku and Sayme layannn tido petang, sekali bangun dah pukul 4.56ptg, hah, maka jawabnya, speed-racing la bersiap time tue. Kedai bukak pukul 5ptg, maka mandi pun ala kadar, bersiap pun main sarung je pakaian yang ada, dan yang paling penting, tak sempat laaa nak merasa nasik ayam favourite kitorang kat Dungun nie; nasi ayam kedai Buyong nama dia,. [sob2]... Hahahha. To think about it, it is so funny!

Oh, ari tue kan bukan main lar aku nie bersemangat gie Mesra Mall tengok Transformer. My personal comment, cerita tu ok lar, cuma meleret-leret sket and I was like "Bila nak habis nie oiiii!", and finally menjelang je saat nak abes cerita tue, aku dah start rasa lain dah... Rasa nie aku familiar sangat, sebab, dua minggu before tengok Transformers 3 tue, aku pun rasa benda yang sama bila aku balik dari tengok X-Men kat M.M.

Rasa ape? Sakit kepala... Mata aku tetiba silau, bahagian kepala kat blakang nie rasa nyut2 berdenyut gitu. Tapi saketnya so far boleh tahan... So, aku mentain heppy segala, siap busy cari tempat nak makan agi. So, bila da sampai tempat makan, rasa makin kuat. Bila da on the way balik makan tue, memang da sakit sangat, so drive cepat2 sampai rumah sewa, basuh muka, rambut and then terus tido; dengan harapan bila da bangun, hilanglah sakit tue...

Ye, lepas tengok citer bedebah nie la. Kalau tak lama sangat jalan cerita dia, takder aku sakit kepala kannnn???!

Tapi apakah daya, dah 4 jam tido, akhirnya bangun pukul 1.25pagi  buta, sebab sakitnya tak tertahan, aku takleh tido dah!!! Seyes rasa nak gile, semua benda aku nak tumbuk. Sakit sangat area belakang kepala aku tue, dalam tue siap rasa panas agi. Aku masuk jamban, simbah air nak bagi sejuk and kurang sket. Tapi sakit teramat jugak.

Grab baju, wallet and kunci kereta, terus gie Hospital Dungun (wekkkks) area emergency tue. Mujur ada Sayme temankan. Tanpa ragu, doktor confirmkan aku ada migraine. Terus dia amik picagari, suntik kat bontot; ok boleh gelak sambil guling-guling atas tanah. Doktor kata ubat tu kuat + terlalu banyak volume liquid tu, so suntiklah di bontot agar tidak kekebasan lenganku ini... heheheh

Info ringkas pasal migraine pain. And ignore the Adam tue. Idk ape/siapa.

Amazing giler, lepas 7 minit kena suntik, terus hilang migraine aku. Siap bleh gelak2 sakan cam orang giler tak betol dah, Hahaha. Serius happy giler bila dah hilang, sebab sakit dia hanya tuhan yang tahu. So, sekarang aku pasti, yang aku takleh tengok wayang sebab first; sound terlalu kuat; and 2nd, lighting transition yang terlalu pantas; mengelirukan otak = migraine.

Takper la. Tak perlu lagi ke TGV or GSC. Boleh download ape citer nanti... Heheheh

For more information pasal migraine pain ini, sila2 la jenguk website INI. Sungguh informative maklumat yang dipaparkan.

Okay, I'm outta here. Nanti ada latest news or happenings, I shall update ok!


Tuesday, July 5, 2011

Kisah Norma dan Talib.

ATTENTION!!!:
Entry dibawah ini dicopy/digarap terus dari empunya laman web http://www.kasihaleeya.blogspot.com/ dengan tuan empunya laman web bernama Filla-Nie. So, remember, bukan tulisan saya ye.

Kisah yang harus/wajib anda baca. Saya ketika membaca post beliau menjadi sedih, dan sayu, kerana besarnya ujian Allah s.w.t terhadap insan-insan yang disebut dalam kisah benar ini.

Saya tidak tahu bagaimana hendak menceritakan semula kisah mereka, jadi saya ambil saja hasil tulisan Filla-Nie ini kerana saya rasa penceritaan beliau lebih jelas dan mudah ntuk anda fahami.


Hari nie ada special entry sikit...Aku sendiri tak tau nak start dari mana dan nak start macamana..

Kalau korang perasan sorang blogger nie.. nama dia Moon.. dia antara kawan yang terapat dengan aku.. dan kalau korang follow blog Moon.. korang mesti tau masalah yang dia dan keluarga tengah hadapi sekarang.. Sebenarnya Moon dah puas fikir panjang samada nak buat benda ni atau tak perlu... so sebagai kawan, aku rasa takde salah pon kalau Moon nak teruskan niat dia.. yang penting dia tau niat dia ikhlas...
-Norma-
Adik ipar Moon menderita menghidap cancer... memula aku dapat tau.. aku pon macam terkejut jugak.. sebab adik ipar moon nie baru jugak kahwin.. lepas tu mengandung.. dan Alhamdulilah selamat melahirkan bayi lelaki yang comel dan sihat.. kita panggil je dia Norma ye.. so, selepas Norma melahirkan anak pertama dia tetiba jatuh sakit.. aku ingat lagi masa tu Moon kata ingatkan penyakit misteri.. siapa tak sedih? orang lain selepas melahirkan anak, gembira menyambut kehadiran orang baru.. lagi-lagi anak pertama.. buat yang ada pengalaman manisnya memeluk anak pertama mesti faham bahagianya rasa tu..
-Norma bersama Rafiq-
tapi Norma tidak menerima nasib sebegitu.. selepas je bersalin Norma stay di rumah Moon.. nasib ada kakak ipar dan abang ipar yang penyayang, prihatin dan mengambil berat.. Moon lah yang menguruskan anak Norma yang bernama Rafiq.  bila pegi hospital, buat check up semua.. barulah tau yang Norma sebenarnya menghidap cancer.. sebak mengenangkan nasib Rafiq yang baru lahir tapi tak sempat merasa belaian seorang ibu.. tak sempat merasa susu ibu.. ok aku sebak. hmmmmm..

Suami Norma, Talib ke hulu ke hilir menguruskan isteri yang terlantar sakit.. aku tak boleh bayangkan bila Moon selalu datang melawat Norma sambil bawak Rafiq... Norma hanya mampu pandang tak mampu membelai bayi kecil itu.. tabahnya Talib suami Norma.. hanya Tuhan yang tau apa ada di hati Talib.. apa ada di hati Norma saat melihat Rafiq..
anak kecil yang tak mengerti penderitaan ibunya

-siapa sangka selepas setahun perkahwinan, dikurniakan cahaya mata dan bermula sebuah penderitaan-
-Talib sentiasa ada disisi isteri-

Dugaan bertimpa-timpa.. sampai Talib pon aku tengok dah susut sangat badan dia.. condition Norma plak tak menentu.. kadang lepas operation dia ok.. kadang dia tak ok.. hati mana lah yang sanggup tengok penderitaan ditanggung mereka..

-Talib bersama Rafiq-

-tangan Norma yang lebam-

-gambar terkini baby Rafiq-

Moon dan suaminya Sutan ni aku kenal dah lama.. diorang baik dan lembut.. aku tau Moon malu, Talib malu nak mintak tolong aku buatkan entry nie.. tapi berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul.. dalam serba salah tu aku rasa tak pelah Moon, kita usaha je..
kepada sesiapa di luar sana yang rasa ingin sama-sama mengurangkan beban Talib.. korang boleh buat sumbangan ikhlas.



cimb


01070068677528


Noormawati Mohd Rasif


aku rasa ramai yang nak membantu, cuma tak tau cara.. ini tiada paksaan langsung.. tak kira lah kalau kita mampu nak derma RM5 sekalipon, janji ikhlas..kalau ada sikit-sikit sumbangan ikhlas dari korang utk Norma, InsyaAllah duit tu akan keluarga dia gunakan untuk kos rawatan Norma yang menelan belanja ribuan ringgit.. baru-baru nie kos untuk injection je dah menelan belanja 10K dan injection tersebut masih belum diambil.. sumbangan tu juga akan digunakan utk bayaran ambulans.. kos untuk beli susu untuk Norma minum.. dan mungkin selepas ni keluarga Moon akan ikhtiar perubatan-perubatan lain yang dah tentu memerlukan belanja.

Moon malu nak buat benda ni actually.. nampak macam meminta-minta..tapi yang penting niat demi untuk membantu Talib dan anak dia Rafiq, maka Moon dan Sutan terpaksa tolak perasaan malu ke tepi..lagipon aku rasa tak salah kot.. bukan paksaan.. kot-kot korang ada rasa nak bersedekah boleh lah bantu-bantu ringankan beban orang yang dalam kesusahan..

 hanya Tuhan yang dapat membalas jasa murni atas sumbangan ikhlas korang.. Sama-sama kita doakan semoga keluarga Talib dilindungi Allah dan semoga Norma cepat sembuh supaya dia berpeluang melihat Rafiq membesar di depan mata dan dapat mencurah kasih sayang buat suaminya Talib... Amin....


-boleh check entry ni sebab dari first day dapat tau Norma dapat cancer sampai keadaan Norma sekarang-