Thursday, February 3, 2011

Mengenang Januari 2011...



Wow... Ingatkan 2011 masih baru bertandang, tapi rupa-rupanya, dah masuk Februari pun... Hehehe... Melihat kembali kesemua enam post yang aku submit ke blog, dan tak ada response dari ramai orang, aku decided to continue writing on this blog, but not frequently la... Kena banyak bersabar. Tunggu dan lihat... Mana tahu banyak pulak pembaca aku suatu hari nanti...

So, back to the topic. January 2011 has been a quite 'active' month for me. And OMG, so many things happened and I did a lot of stuff.

[sedang mengingat kembali semua peristiwa]...

wait... wait... uploading...

oh, ok. Ini dia. Memudahkan bacaan, aku buat list je. This is a scramble list perkara yang aku lakukan dalam bulan Januari 2011, tidak mengikut turutan masa or tarikh, ok.

1) Putra and Mid Valley.

Off day. Better do something valuable with the loved ones. So, I decided to take KTM trip from Shah Alam and meet my childhood friend, Fakhrul at Putra. He have another family house there. Dia sedang practical somewhere around Bukit Kiara at this place called "INTAN". So-called practical. Dia Facebook je kot all the time. From Putra, we take another KTM trip to Mid Valley and tengok wayang. "The Tourist" lakonan Angie Jolie and Johnny Deep jadi pilihan. Then, we pusing2 satu Mid Valley and The Garden sambil mengumpat2 orang, and bertukar-tukar gosip and cerita hangat. Wow, kami memang berseronok kalu berjumpa! Yang penting, that day dapat makan ikan pari bakar 'steamed'! Oh, lama da kot teringin nak makan ikan bakar, especially ikan pari. Dapat jugak makan hari tue. We went back to Putra around 10pm, and then I tido there for a night before returning to Shah Alam the next morning. :)


Ok, fine. Ini bukan di Mid Valley tapi Star Hills. Still...


2) Allowance Received!

Memang happy!!! Penat menunggu saat itu, akhirnya ia kunjung tiba... Elaun praktikal sudah diterima!!! Walaupun jauh lewat, (sepatutnya dapat around 1st week of Januari, but dapat masa final week!)... tapi aku tetap bersyukur diberikan rezeki nie... Dengan duit elaun itulah, aku buat beli barang2 peribadi, like shampoo, toothpaste and so on. And ada duit poket lebih sket disamping ditanggung PTPTN. No, saya tak loaded. Jangan berpikiran macam tu ye.


Duit. Sape nak bagi free-free camtu je...


3) Kancilku yang Mengecewakan... but I Love You!

Ok, fine. Kancil yang aku bawak ke praktikal ni banyak masalah. Al maklumlah, dah lama digunakan dan diwarisi turun temurun. Dah 3 tahun kakak aku guna kat Dungun, skrang tiba masa ntuk adiknya pula duduk di driver seat. Bukan di calang-calang tempat, tapi kota Shah Alam, ok. Memang berani aku. Hehehehehe...

Anyway, the first month bawak kancil tu, I notice my engine tak stabil. Senang sangat mati kalau tak press, and mengeluarkan bunyi2 letupan angin yang 'manja'2 gitu. Don't know how to explain. Memang malulah, time bawak kancil and then kena stop kat traffic light, tetiba enjin mati. And mati berkali2... Merah mukaku. Nasib baik Shah Alam, orang tak kenal...

One day, ketika aku sudah bersedia ntuk balik dari kerja, tetapi... apakah, enjin keretaku malu-malu nak hidup... sangat memalukan sebab diperhati oleh sekelompok manusia berhampiran parking yang juga tempat ntuk 'thumbing"--> like punch card, but modernized. Malu punya pasal, aku stop cuba hidupkan enjin and pasang earphone kat telinga. I call it "Cool cover"... Hehehe... Bila semua kelompok tu da blah, apa lagi, Daddy yang first aku call... Ok, fine, aku memang tak tahu sangat pasal kereta dan automotive nie. Sebab aku ni zaman skolah asyik study je, tak kenal dunia sangat, OK!!! Anyway, my dad suruh try this, and try that but tak jadi jugak. Eventually, kereta tu mampu hidup dan bergerak, but sangat lemah. I manage to get back at my rent house, but bangun je pagi tu, terus pegi workshop kat Seksyen 25. Problems detected. It was the petrol filter and contact point. TUKAR PLEZZZZZ!!! Yeah! After dah repair, keretaku macho bergaya berbunyi enjin tanpa sebarang kematian tiba2! OH, SO AMAZING (macam parents terharu melihat anak gitew!)... Alhamdulillah... Setel satu lagi masalah...


Kancil ketika di awal kemunculannya dalam keluargaku...

4) Syaza Shamsuddin, Subang and Wedding.

Ok, since my friend kat rumah sewa nie, a.k.a my coursemate Fazli Nordin merajuk and taknak cakap or pandang muka berjerawat aku nie, aku banyak spend masa kat Subang Jaya with Syaza Shamsuddin. She's also my coursemate. Practical di Grand Dorsett, Subang. We suka lepak2, pusing-pusing dalam kereta and borak ape2 saje, even yang mengarut2... And kat Syaza juga tempat I mengadu nasib, komplen itew, and ini... haish... and dia pun ada mengadu kat I masalah dia... Kiranya, kami saling adu mengadu la... Banyak kali kot kitorang lepak. Kadang2 pegi Sunway Pyramid... Lepak kat Starbuck, McD, and yang penting skali, Restauran Pelita yang memang my favorite nak pegi sebab ada sup kambing (Syaza hates LAMB!)... Walaupun Syaza tak tahan bau dia, aku peduli ape! Nak makan jugak! Hehehe... Thanks yup Syaza, layan karenah I... hehehehehe... Pastu, one day ada la kitorang pegi wedding kawan nie. Bukan main set rambut kat saloon and segala. Cari baju lawa2, and by the way tiba-tiba tersedar "Hello, bukan kau nak kawin, and btw, kau dapat seat paling tersorok skali!"... Oh!!!! Hehehe... Anyway, tujuan pegi jugak wedding tu sebenarnya sebab nak makan free... Menunggu waktu makan memang suatu penyiksaan, but eventually dapat makan, so balik rumah malam tu memang senyum... :)


Inilah Syaza that I mentioned above...


5) Merajuk.

Oh, kat atas I ada tulis yang my friend Fazli Nordin merajuk... Ok, we have some issues here and there, and masih berusaha ntuk betulkan everything sebab we still kawan. And I don't know if he still thinks I'm a good friend for him... Only he can decide... But as for me, he will always be a friend of mine...

Encik Merajuk a.k.a Fazli Nordin. Sudah la tu merajuk.


6) Daddy Day Trip!

So, my dad ada meeting kat Putrajaya. One day he called and say "Daddy nak datang! Book hotel, and make sure you take that day off, cause I need you to drive me to Putrajaya"... katanya... So, I did everything he asked me to do, cause saya anak bongsu yang baik lagi comel. Except one thing, I tak tahu pun jalan ke Putrajaya. Of course la bila daddy tanya, I will say I know the road, so that I jadi hero for my dad, hehehee... Anyway, penat men-Google Maps and tanya orang tu, orang nie, akhirnya dapat la jugak clue nak pegi Putrajaya. On the actual day, memang nervous. Takut sesat kot. But melalui naluri kejantanan yang aku miliki, kami berjaya menemui Putrajaya tanpa sesat berjam-jam. YES! Anak daddy memang HERO!!! Banggakan.

Paling best bila daddy ada bersama ialah, because he's my dad. Memang la suka daddy datang. Kalu satu family datang, memang lagi syiok!!! And bila daddy ada around, memang confirm2 la makan2 ke, ape2 aku nak mesti dapat free cause daddy baik hati nak sponsor. Hehehe... Thanks daddy!!!



Mummy and Daddy masa raya tahun lepas.

7) Glee

Okay, aku suka muzikal. Aku mengaku. Aku mengaku aku dulu tengok High School Musical and The Sound of Music, aku mengaku! AKU MENGAKU!!! MENGAKU NI!!!

Anyway, aku nak cerita skrang is tentang aku beli DVD Glee Season 1. Memang seronok layan Glee. It's different... Citer dia fun and storyboard dia sangat menarik dan mudah difahami. Aku tak menyesal spend RM32 kat DVD tu. And NO, takbley pinjam. Nak tengok, mesti tengok ngan aku. Koleksi peribadi nie, tahu.


Glee DVD, RM32. How come kat SACC RM99?! Mahal kot. Nasib baik jumpa yang murah...


8) Kehilangan

One day, sedang aku mengopek semua files2 yang ada dalam laptop aku, aku terkejut, terkesima, terkedu... Melihat music files ku... Ia terang berderang tertulis "THIS FOLDER IS EMPTY"... Apakah?!! APAKAH!! WTF!!! Sapa yang telah mengakses laptop aku senyap2 dan delete muzik2 yang aku kumpulkan seawal darjah enam ini?????! SIAPAKAH!!! OMG, so sad sampai ingat nak pegi bomoh. Nasib baik kat Shah Alam, susah nak jumpa bomoh... kalu tak...

Anyway, mengenangkan kembali beribu-ribu lagu yang hilang tu, aku hanya dapat tersenyum dan bersedih pada masa yang sama... Lagu-laguku... Yang all time feveret dan yang tidak dapat ditemui di internet... Semuanya telah tiada... Sedih bukan kepalang... Tapi nak buat macam mana...


Apakah ini??!! Apakah!!!!

Someone remind me to put password on my laptop next time, okeh!

------------------------------------------------------------------------------------------------

Itu je kot yang dapat aku korek2 ntuk bulan Januari 2011 lepas. Many things happens and tak semua la aku nak list kat sini... Better u olls tak tahu, ok...

Anyway, leave your comment. Itu pun kalu ada pembaca... Hehehe...

P/S: Gambar from personal collection and Google Image.

2 comments:

  1. amar...
    blog ko byk silent readers laaa...
    tp,kali ni,aku tinggalkn jejak ye...
    teruskan menulis,sbb aku akan terus membace...hehe...

    aku minat glee jgkk...
    tp,ko ckp xleh pinjam kan..
    tp...nak pinjam..nak pinjam..
    hahaha...

    ReplyDelete
  2. bukan silent reader, tapi takder reader kot... hehehe... nak pinjam, ala boleh je sebenarnya...

    ReplyDelete